ZATVARANJE POGLAVLJA

Tržišno natjecanje odobreno, ostaje samo pravosuđe!

03.03.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Na putu Hrvatske prema Europskoj uniji stoji još samo Poglavlje 23, donijela je dobru vijest europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding

Da su otplovili problemi oko škverova, dalo se naslutiti još u petak, kad je briselski svjetionik upalio zeleno svjetlo Brodosplitu. No da su stvari, premda još ne i službeno, riješene, potvrdila je Reding nakon današnjeg sastanka u Banskim dvorima s premijerkom Jadrankom Kosor

'Hrvatska je postigla impresivan napredak u 23. poglavlju, onomu kojese tiče pravosuđa i temeljnih prava', izjavila je Reding i dodala da se'neka poglavlja još moraju službeno zatvoriti, ali u pregovorima sestiglo do njihovog zaključenja'. 'Ostvaren je znatan napredak, što se i vidi u izvješću, ali ima još posla, što je vidljivo u popisu koji je EU dao Hrvatskoj, a na temelju čega će Vlada sastaviti akcijski plan da bi on bio što prije dovršen. Jedini stvarni problemi koji postoje vezani su uz Poglavlje 23, a ostalo je riješeno, iako, naravno, čeka još službenu potvrdu zatvaranja', kazala je Reding.

Hrvatska je, naime, od 35 zatvorila 28 poglavlja, pa je Reding tako potvrdila da su osim pravosuđa, za sada neotvorena poglavlja pred zatvaranjem, uključujući i sporno Poglavlje 8 o tržišnom natjecanju. Znači to da bi pozitivno mišljenje nakon Brodosplita i Uljanika, trebali dobiti i 3. Maj, Kraljevica te Brodotrogir.

Kosor je zadovoljno istaknula da posla još ima, ali i da će odmah krenuti u dovršetak tako što će već danas razmotriti što sve treba napraviti i u ponedjeljak složiti akcijski plan onoga što će se raditi u sljedećim mjesecima. Smatra da je završetak pregovora u lipnju moguć te da su vrata otvorena i da će Hrvatska doći i proći kroz ta vrata. 'Dobili smo potvrdu da su vrata za lipanj otvorena, sad ćemo dati sve od sebe i do lipnja ćemo kroz njih i proći. Najviše ovisi o nama. Već danas ćemo razmotriti što još treba, a sve je apsolutno izvedivo, i idućih ćemo dana, u ponedjeljak, napraviti plan', zaključila je Kosor.