bez milosti

Trumpova vlada pooštrila sankcije protiv Kube

08.11.2017 u 17:18

Bionic
Reading

Američka vlada najavila je nova ograničenja za Kubu u srijedu, pooštravajući sankcije u sklopu obećanja predsjednika Donalda Trumpa da će odustati od mjera njegova demokratskog prethodnika Baracka Obame kojima su se nastojali zatopliti odnosi s Havanom.

Promjene stupaju na snagu u četvrtak, a njima će se otežati uvjeti putovanja na Kubu američkim poslovnim ljudima i turistima, te će se proširiti popis kubanskih vladinih dužnosnika koji su obuhvaćeni sankcijama. Također će se uvesti politika zabrane izvoza preko nekih kubanskih tvrtki.

No vlada kaže da će još uvijek dopustiti komercijalne transakcije i većinu putničkih aranžmana koji su bili sklopljeni prije no što su promjene uvedene.

I dok američki putnici još uvijek mogu putovati na Kubu, morat će koristiti organizacije smještene u SAD-u i u pratnji će morati biti američki predstavnik u skupini, navodi ministarstvo.

Mjera dolazi u vrijeme nakon što je Trump u lipnju naredio da se nametnu stroža ograničenja protiv Kube, premda je ostavio mnoge promjene koje je bivši predsjednik Obama uveo u sklopu diplomatskog napretka 2014. između dvaju hladnoratovskih neprijatelja.

  • +43
Sva lica Donalda Trumpa Izvor: Reuters / Autor: JONATHAN ERNST