sami odlučuju

Trumpova protivnica izazvala nevjericu: Teksas ima pravo odcijepiti se od SAD-a

03.02.2024 u 10:23

Bionic
Reading

Republikanska predsjednička kandidatkinja Nikki Haley kazala je da su virali komentari koje je dala ovoga tjedna o odcjepljenju Teksasa bili više usmjereni na predsjednika Joea Bidena i 'krizu ilegalnih migracija" nego na to hoće li Teksašani zaista pokušati napustiti američku uniju.

'Ne radi se o odcjepljenju. Nitko to neće učiniti. To nije ono o čemu ljudi pričaju. Ono o čemu oni govore je zašto predsjednik nije tamo i čuva sigurnost Teksašana", rekla je u četvrtak bivša guvernerka Južne Karoline i bivša veleposlanica u UN-u u intervjuu za Fox News Digital.

Dan ranije, Haley se spotaknula na pitanje ima li država Teksas pravo na odcjepljenje od SAD-a, te je ustvrdila da je to 'njihova odluka'.

Tijekom intervjua u podcastu "Breakfast Club", kandidatkinju za predsjedničke izbore 2024. je upitana bi li 'upotrijebila silu protiv Teksasa ako bi se pokušali odcijepiti od SAD-a zbog pitanja granice'. Voditelj se pozvao na intervju s Haley iz 2010. kada je rekla da Ustav SAD-a dopušta odcjepljenje.

'Vjerujem u prava država. Vjerujem da bi sve trebalo biti što bliže ljudima koji odlučuju", rekla je Haley, dodajući da podržava mjeru guvernera Teksasa Grega Abbotta za ogradu od žilet-žice kako bi zaštitio svoju državu usred rastuće migrantske krize.

Kad su je pritisnuli oko pitanja odcjepljenja, Haley je rekla: "Ako Teksas odluči da to želi učiniti, oni to mogu učiniti. Ako cijela ta država kaže da ne žele više biti dio Amerike. Mislim, to je njihova odluka.'