gotova stvar, ili?

Trump je prvi republikanac od 1976. koji je predizbore počeo s dvije pobjede

24.01.2024 u 09:34

Bionic
Reading

Donald Trump pobijedio je u utorak s 54 posto osvojenih glasova na republikanskim predizborima u New Hampshireu, ali njegova jedina suparnica, bivša veleposlanica UN-a Nikki Haley još ne odustaje od utrke

"Ova utrka je daleko od završetka", rekla je pristašama na postizbornom skupu u Concordu i izazvala Trumpa na debatu. "Ja sam borkinja. I posljednja sam ostala Trumpu na putu."

Trump je, pak, svoju bivšu veleposlanicu u UN-u nazvao varalicom. "Ona govori kao da je pobijedila. Nije. Izgubila je. Imala je jako lošu noć."

Nakon 75 posto prebrojanih glasova u New Hampshireu, Trump ima komotno vodstvo s 54 posto glasova. Haley je osvojila 44 posto.

Haley se nadala da bi je poveći bazen nezavisnih birača u toj sjeveroistočnoj državi mogao odvesti do pobjede. Međutim, i tijesan poraz bio bi joj dovoljan da ostane u utrci.

Trump je prvi republikanski kandidat od 1976. godine koji je predizbore počeo s dvije pobjede. U Iowi prije tjedan dana ona je čak bila i rekordna.

Iako je konačna razlika u New Hampshireu još nejasna, Trumpova pobjeda vjerojatno će pojačati pozive nekih republikanaca da Haley odustane kako bi se stranka mogla udružiti iza jednog kandidata.

Iduća je na redu, 24. veljače, Južna Karolina, matična država Nikki Haley, gdje je dvaput bila guvernerka. Trump, međutim, i ondje ima veliku prednost u anketama.

Bidenova neobična pobjeda

Na demokratskoj strani pobijedio je aktualni predsjednik SAD-a Joe Biden, iako njegovo ime nije uopće bilo na glasačkom listiću. Demokrati su prošle godine odlučili promijeniti svoj predizborni kalendar uz obrazloženje da New Hampshire i Iowa, tradicionalno prve dvije države u kojima se glasa, ne predstavljaju pravu demografsku sliku nacije. Njihovi prvi službeni predizbori bit će uskoro u Južnoj Karolini.

  • +7
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP / Profimedia

Njuhempširski demokrati, uznemireni time što im je država izgubila prednost u predizborima, organizirali su glasanje na koje se prijavio samo demokratski kongresnik Dean Phillips, ali su birači mogli na listiću dopisati Bidenove ime.

Američki predsjednik je tako, i ne htijući, osvojio 68 posto glasova u New Hampshireu.

"Želim zahvaliti svima onima koji su upisali moje ime ove večeri u New Hampshireu. Bila je to povijesna demonstracija predanosti našem demokratskom procesu", rekao je Biden u izjavi.

Biden vs. Trump, opet

Iako Haley najavljuje da će se nastaviti boriti, sve ukazuje na to da ćemo na izborima u studenome gledati reprizu izbora iz 2020. godine i novi okršaj Bidena i Trumpa.

"Sada je jasno da će Donald Trump biti republikanski kandidat. A moja poruka naciji jest da ulozi ne mogu biti veći. Naša demokracija. Naše individualne slobode (...). Naše gospodarstvo (...). Sve je u pitanju”, napisao je Biden u priopćenju.

Iako Trump u nacionalnim anketama zasad bolje stoji, izlazne ankete nagovijestile su njegovu potencijalnu ranjivost u kampanji za opće izbore. Sučeljava se s 91 kaznenom prijavom za niz kaznenih djela, uključujući napore da poništi poraz 2020. i zadržavanje povjerljivih dokumenata nakon što je napustio Bijelu kuću 2021.

Zanijekao je da je počinio bilo kakvo kazneno djelo i tvrdi da je žrtva političkog progona.

Međutim, 42 posto glasača koji su sudjelovali u republikanskim predizborima reklo je da ne bi bio pogodan za službu bude li osuđen na sudu, prema izlaznoj anketi koju je proveo Edison.

Postoje znakovi upozorenja za Bidena. Tri četvrtine republikanskih birača na predizbornim izborima reklo je da je gospodarstvo ili loše ili nije dobro, područje u kojem se Biden borio da istakne postignuća svoje administracije.