važno za pandemiju

Trump zaprijetio prekidom zasjedanja oba doma Kongresa; nezadovoljan je blokadom imenovanja sudaca i dužnosnika

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 16.04.2020 06:31
  • Objavljeno 16.04.2020 u 06:28
tportal

Izvor: EPA / Autor: KEVIN DIETSCH / POOL

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je Kongresu prekidom zasjedanja, nezadovoljan blokadom imenovanja sudaca i dužosnika. 'Ako Zastupnički dom ne pristane na prekid zasjedanja, iskoristit ću svoje ustavne ovlasti i sam prekinuti zasjedanje oba doma', kazao je Trump novinarima u ružičnjaku Bijele kuće, sazvanima na brifing o pandemiji koronavirusa

Kongresmeni nisu u Washingtonu još od ožujka zbog preporuka vladinih dužnosnika i zdravstvenih stručnjaka Amerikancima da ostanu kod kuće kako bi se izbjeglo širenje koronavirusa.

Kao što je i uobičajeno u takvom slučaju, Zastupnički dom i Senat nastavljaju s redovnim 'pro-forma' kratkim sjednicama koje katkada traju kraće od jedne minute.

Sve dok se takve sjednice održavaju, predsjednik po zakonu ne može imenovati dužnosnike ako ih prethodno ne odobri Senat.

"Aktualna praksa odlaska iz grada dok se istodobno održavaju lažne pro-forma sjednice predstavlja zanemarivanje dužnosti", kazao je Trump.

Predsjednik može prekinuti zasjedanje Kongresa samo ako dva doma ne mogu postići formalni dogovor o prekidu. Nijedan predsjednik nije do sada koristio te ovlasti.

Trump se žalio da neki od njegovih kandidata mjesecima čekaju potvrdu imenovanja a potom je zaprijetio da će prisiliti Kongres na prekid zasjedanja. Priznao je da bi takav potez bio pravno osporen ali je uvjeren da bi tu bitku na kraju dobio.

"Vjerojatno ćemo biti osporeni pred sudom, vidjet ćemo tko će pobijediti", kazao je Trump.

Predsjednik tvrdi da su imenovanja koja traži važna za suzbijanje pandemije ali nije objasnio zašto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!