medijske neslobode

Trump zabranio izvještavanje iz Bijele kuće novinaru CNN-a s kojim se posvađao

08.11.2018 u 20:18

Bionic
Reading

Reporteru CNN-a Jim Acosti oduzeta je akreditacija i on više neće moći izvještavati iz Bijele kuće, kao ni postavljati pitanja predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu. Razlog za to je žustra rasprava između njega i predsjednika na konferenciji za novinar nakon netom završenih izbora u SAD-u.

Acosta je za Trumpa imao nekoliko pitanja, među kojima je i ono koje se odnosilo na istragu Roberta Muellera o vezama Trumpa i Kremlja, kao i o mogućem opozivu s mjesta predsjednika. Trump je tada izvrijeđao Acostu te mu zapovjedio da sjedne.

Tada je jedna mlađa ženska osoba, navodno stažistica u Bijeloj kući, pokušala oduzeti Acosti mikrofon što on nije dozvolio. Bijela kuća je njegov postupak protumačila kao nasilje nad ženama i odlučila mu oduzeti akreditaciju za izvještavanje o predsjedniku.

Acosta je na Twitteru potvrdio da mu je akreditacija oduzeta i da je razlog za to incident koji se dogodio. Ubrzo se na Twitteru oglasila se i Sarah Huckabee Sanders, glasnogovornica Bijele kuće, koja je u seriji tvitova pokušala objasniti što se dogodilo.

'Predsjednik Trump se zalaže za slobodu novinarstva i očekuje da se postavljaju teška pitanja o njemu i administraciji. Mi, međutim, nećemo tolerirati da reporter svoje ruke stavlja na mladu ženu koja je samo pokušavala radi svoj posao kao stažista u Bijeloj kući“, napisala je Sanders i dodala da nije uopće pošteno da reporter CNN ne poštuje svoje kolege tako što im ne dozvoljava da i oni sami postave pitanje.

'Predsjednik Trump je dao više pristupa medijima nego bilo koji drugi predsjednik u povijesti', poručila je.

Sanders je objavila i snimku incidenta gdje se vidi da je žena pokušala uzeti mikrofon, a Acosta ju je onda, u namjeri da to spriječi, brzim i jačim pokretom dodirnuo po ruci, što neki označuju kao udarac. CNN se oglasio priopćenjem u kojem daje punu podršku svom novinaru i optužuje Sanders za iznošenje neistina.

  • +7
Svađa Trumpa i reportera CNN-a Acoste Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia