UGROŽEN PREDSJEDNIK

Trump u velikim problemima. Njegov bivši odvjetnik predao se FBI-ju, mogao bi propjevati

22.08.2018 u 00:24

Bionic
Reading

Michael Cohen, bivši odvjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, postigao je nagodbu s njujorškim saveznim tužiteljima oko financijskih nepravilnosti tijekom kampanje, bankovne prevare i neplaćanja poreza, prenose američki mediji u utorak navodeći anonimne izvore za te tvrdnje

CNN piše kako se 51-godišnji Cohen predao FBI-ju. Trebao se pojaviti u utorak u 16 sati po lokalnom vremenu pred saveznim sudom na Manhattanu, otkrio je zaposlenik suda Reutersu.

Vijest da je Cohen postigao nagodbu dolazi nakon ranijeg izvještaja NBC Newsa i drugih medija da s tužiteljima pokušava postići dogovor.

Agencija Reuters nagađa kako bi nagodba mogla ugroziti predsjednika jer njome jača mogućnost da će Cohen pružiti informacije posebnom tužitelju Robertu Muelleru za njegovu istragu o ruskom miješanju u izbore 2016. i navodnom dosluhu s kampanjom Donalda Trumpa.

Američki predsjednik je više puta odbacio da je postojalo bilo kakva dosluha s Rusijom, a Muellerovu istragu je prozvao lovom na vještice. Te tvrdnje odbacuje i Rusija. Neke američke obavještajne službe su rekle kako se Moskva miješala u izbore.

Cohen je bio dio Trumpovog unutarnjeg kruga više od deset godina. Radio je kao njegov osobni odvjetnik u Organizaciji Trump te je nastavio savjetovati predsjednika nakon izbora. No njihov odnos se proteklih mjeseci pogoršao.

Cohenov odvjetnik Lanny Davis odbio je komentirati najnovije događaje. Cohen i Guy Petrillo, još jedan od njegovih odvjetnika, također nisu još komentirali novonastalu situaciju.

Istragu protiv Cohena vodi ured tužitelja Geoffreya Bermana na Manhattanu. Ni njihov glasnogovornik nije još dao komentar.

  • +4
Melania i Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Savezni istražitelji u travnju su zaplijenili dokumente i spise iz Cohenovovog ureda na temelju naloga iz Muellerovog ureda.

Cohen je jednom rekao da će "primiti metak" za Trumpa, no njihov odnos se ipak pogoršao otkad je FBI proveo raciju u njegovom uredu, hotelskoj sobi i domu.

New York Times je u nedjelju pisao kako su savezni tužitelji usredotočeni na više od 20 milijuna dolara vrijedne pozajmice koje je Cohen dobio od taxi poslovnica čiji je vlasnik, zajedno sa svojom obitelji.

Pozajmice su dio istrage o bankovnoj i poreznoj prijevari, kao i o mogućim nepravilnostima tijekom kampanje povezanih s isplatom od 130 tisuća dolara porno zvijezdi Stormy Daniels koja tvrdi da je s prije deset godina bila u vezi s Trumpom.

Bivšem voditelju Trumpove kampanje Paulu Manafortu sudi se u Alexandriji u saveznoj državi Virginiji zbog 18 točaka financijskog kriminala, na temelju Muellerove istrage, ali za djela počinjena daleko prije nego je on vodio kampanju. Porota u tom slučaju u utorak je imala četvrti dan razmatranja.