OBUZDAVANJE NUKLEARNE AMBICIJE

Trump stigao u Peking nakon novog upozorenja iz Sjeverne Koreje

08.11.2017 u 09:34

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump stigao je u srijedu u Peking, te započeo posjet Kini koji se ocjenjuje najosjetljivijim dijelom njegove azijske turneje jer će upravo od Kine zatražiti potporu u nastojanjima da obuzda nuklearne ambicije Sjeverne Koreje

Predsjednički zrakoplov sletio je u Peking na letu iz Seula, čime je počeo Trumpov 48-satni posjet Kini.

Trump i prva dama Melania trebali bi najprije posjetiti Zabranjeni grad zajedno s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i njegovom suprugom Peng Liyuan.

Uoči dolaska u Peking, Trump je dao više komplimenata Xiju, prije svega zbog njegove "velike političke pobjede" na nedavnom kongresu Komunističke partije.

Posljednjeg dana posjeta Južnoj Koreji u srijedu, Trump je na svom Twitteru napisao: "S velikim nestrpljenjem očekujem susret s predsjednikom Xijem koji je upravo odnio veliku političku pobjedu".

Trump i Xi trebali bi imati teške razgovore o bilateralnoj trgovini kao i o Sjevernoj Koreji.

Kina koja čini 90 posto trgovine Sjeverne Koreje ključna je za pritisak na režim Kim Jong Una.

Iako poštuje sankcije koje je UN nametnuo Pjongjangu, Kina odbacuje prijetnje Donald Trumpa Pjongjanu i zalaže se za dijalog sa susjedom.

Po izvorima iz Bijele kuće, Trump će od Kine zatražiti da prekine financijske veze sa Sjevernom Korejom.

Trump je uoči dolaska u Peking pozvao "okrutnu diktaturu" Sjeverne Koreje da nikada ne podcjenjuje Ameriku, te da je nikada ne dovodi u iskušenje.

"Nemojte nas podcjenjivati, nemojte nas dovoditi u iskušenje", rekao je američki predsjednik pred južnokorejskim parlamentom, zaradivši veliki pljesak.

"Branit ćemo našu zajedničku sigurnost, naš zajednički napredak i svetu slobodu", dodao je.

Trump je također u govoru pozvao sve odgovorne države da ujedine snage, prije svega Rusiju i Kinu.

Za režim u Pjongjangu kazao je da se tranformirao u "sektu" i da se bavi "eksperimentima u laboratoriju povijesti", te državu nazvao paklom u kojem nitko ne zaslužuje živjeti.

"Umjesto da zajamči ravnopravnost svojim građanima, ta okrutna diktatura ih procjenjuje, bilježi i kategorizira prema proizvoljnim kriterijima vjernosti državi".

Bez obzira na te teške riječi, američki je predsjednik pružio i ruku sjevernokorejskom vođi.

"Unatoč zločinima koje ste počinili protiv Boga i ljudi, želimo otvoriti put prema boljoj budućnosti", rekao je.

Trump je u južnokorejskom parlamentu govorio samo nekoliko sati nakon što je zbog lošeg vremena ipak morao otkazati nenadani posjet demilitariziranoj zoni koja razdvaja dvije Koreje.