problem sjeverne koreje

Trump se na Twitteru obrušio se na Kinu i bivše američke vođe

30.07.2017 u 10:22

Bionic
Reading

Predsjednik SAD-a Donald Trump ponovno se oglasio na Twitteru. Ovoga puta na tapeti se našla Kina kojom je razočaran Kinom jer ne radi dovoljno na zaustavljanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

Trump je napisao da su prijašnji američki vođe dozvolili Kini da zarađuje milijarde dolara godišnje na trgovina, a da u međuvremenu Peking nije pomogao da se riješi problem s Sjevernom Korejom.

'Nisu ništa uradili za nas vezano za problem Sjeverne Koreje, samo pričaju. Nećemo više dozvoliti da se takva politika nastavi", napisao je Trump, dodavši da bi Kina mogla 'lako riješi taj problem'.

Sjeverna Koreja je u petak ispalila drugu interkontinentalnu balističku raketu, koja je, kako je tim povodom izjavio predsjednik te zemlje Kim Jong-un, pokazala da njegova zemlja može da pogodi ozemlje SAD-a.

Američki državni tajnik  Rex Tillerson izjavio je u subotu da Washington nikada neće prihvatiti nuklearno naoružanu Sjevernu Koreju i pozvao sve države da zauzmu snažan stav prema Pyongyangu zadržavanjem i pooštravanjem sankcija Ujedinjenih naroda.

Tillerson je rekao da su Rusija i Kina 'ekonomski omogućile razvoj nuklearnog oružja i balističkog raketnog programa Sjeverne Koreje' i da imaju 'jedinstvenu i posebnu odgovornost za sve veću prijetnju regionalnoj i globalnoj stabilnosti'.

Američki bombarderi letjeli nad Korejskim poluotokom zbog Sj. Koreje

U međuvremenu dva američka bombardera letjela su tijekom subote deset sati u misiji nad Korejskim poluotokom kao svojevrstan odgovor na najnovije sjevernokorejsko probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete, objavile su američke pacifičke zračne snage.    

Bombarderima B-1B u misiji su se pridružili borbeni zrakoplovi iz Japana i Južne Koreje, navele su u priopćenju američke zrakoplovne snage.

Ova akcija je "izravan odgovor" na sjevernokorejsko lansiranje interkontinentalne balističke rakete (ICBM), izvedeno u petak i 3. srpnja, navodi se u priopćenju.

"Diplomacija ostaje najvažnije sredstvo, no imamo odgovornost prema svojim saveznicima i svojom nacijom pokazati našu nepokolebljivu odlučnost dok se planira scenarij za najgori slučaj", kazao je u priopćenju zapovjednik pacifičkih zrakoplovnih snaga Terrence  O'Shaughnessy.

"Spremni smo odgovoriti brzom, smrtonosnom i nadmoćnom snagom na mjestu i u vremenu koje odaberemo", kazao je O'Shaughnessy dodavši da Sjeverna Koreja "ostaje najurgentnija prijetnja regionalnoj stabilnosti".

Američki zrakoplovi poletjeli su s otoka Guama u zapadnom Tihom oceanu i doletjeli na Korejski poluotok preletjevši japanski zračni prostor, stoji u priopćenju, u kojem se dodaje da je posada tijekom misije uvježbavala presretanje i zauzimanje formacije.