PREDIZBORNA KAMPANJA

Trump pozvao Vučića i Thacija u Bijelu kuću 27. lipnja: Hoće li doći do političkog potresa u regiji?

16.06.2020 u 09:15

Bionic
Reading

Američka Bijela kuća organizirat će krajem lipnja sastanak čelnika SAD-a, Srbije i Kosova u nastojanju da postigne trajni mirovni sporazum, potvrdio je u ponedjeljak navečer Richard Grenell, posebni izaslanik američkog predsjednika Donalda Trumpa za mirovne pregovore između Srbije i Kosova

Portal Politico podsjeća da su 'dvije balkanske države zarobljene u zamrznutom konfliktu od 1999., kada je NATO-ovo bombardiranje okončalo kontrolu Srbije nad Kosovom u posljednjem u nizu sukoba koji su bjesnjeli u raspadu Jugoslavije'.

Europska unija godinama je svjedočila dijalogu sukobljenih strana, no Trumpova administracija posljednjih mjeseci preuzela je inicijativu paralelno s europskim silama.

Richard Grenell donedavno je bio američki veleposlanik u Njemačkoj, a zadržao je ulogu posebnog izaslanika za mirovne pregovore između Srbije i Kosova. On kaže da su se obje strane složile s predloženim pregovorima u Bijeloj kući: Kosovo je privremeno obustavilo nastojanja da se pridruži međunarodnim organizacijama, a Srbija je obećala zaustaviti kampanju za povlačenje priznanja državnosti Kosova među zemljama koje su to već učinile.

'Ukoliko bilo koja strana bude nezadovoljna razgovorima 27. lipnja, kada napuste Washington, vratit će se na status quo. Uporno ponavljamo da prvo trebamo napredovati u ojačavanju gospodarstava. Na tome je fokus. Radujem se tim razgovorima', tvitao je Grenell.

Preuzimanje vodeće uloge u nestabilnom 'stražnjem dvorištu' Europske unije moglo bi alarmirati pojedine europske čelnike. Oni su već izrazili zabrinutost time da će srpski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski predsjednik Hashim Thaçi dogovoriti promjenu granica u sklopu dogovora koji bi mogao oživjeti nasilna posezanja za teritorijem i drugdje u regiji.

Grenell tvrdi da u njegovoj prisutnosti nije bilo govora o razmjeni teritorija i da on to ne razmatra kao opciju.

Ovakav američki potez iznenadio je čelnike Europske unije, a kritičari tvrde da predsjednik Trump želi obogatiti svoju izbornu godinu mirovnim sporazumom. Unija nije uspjela dogovoriti zajedničku politiku o promjeni granica, a trebalo joj je šest mjeseci da imenuje posebnog izaslanika - slovačkog diplomata Miroslava Lajčaka - nakon što je je Trump imenovao Grenella u listopadu 2019. godine.

Kosovo je proglasilo neovisnost od Srbije 2008. godine, a kosovsku državnost priznalo je više od stotinu zemalja, uključujući većinu članica EU-a i SAD. No Beograd i dalje, uz podršku Rusije i Kine, smatra Kosovo svojim teritorijem i blokira mu članstvo u međunarodnim organizacijama.

Tko je Richard Grenell?

Za vrijeme veleposlaničkog mandata u Berlinu, republikanac Grenell prouzročio je i nekoliko diplomatskih skandala zbog miješanja u unutarnje poslove Njemačke. Tako je u svibnju 2018. prijetio sankcijama njemačkim tvrtkama koje budu poslovale s Iranom, a sankcijama je prijetio i tvrtkama uključenima u njemačko-ruski projekt plinovoda Sjeverni tok 2, kojemu se SAD protivi. Grenellov rad su zbog njegovih spornih izjava njemački političari često kritizirali, a neke stranke, poput parlamentarne stranke Ljevica, zatražile su i njegovo povlačenje iz Berlina. Kratko vrijeme bio je i direktor američke obavještajne zajednice (DNI) u Trumpovu kabinetu.