SUMMIT G20

Trump pozvao Kinu na akciju protiv Sjeverne Koreje

08.07.2017 u 20:55

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je u Hamburgu izjavio da će možda trebati vremena da se Sjeverna Koreja obuzda u svojim nuklearnim ambicijama, no izrazio je uvjerenost da Washington i Peking to mogu napraviti

On je, tijekom razgovora vođenog na rubu summita u Hamburgu, pozvao kineskog predsjednika Xi Jinpinga da poduzme mjere protiv Sjeverne Koreje, nazvavši nuklearni i raketni program te zemlje "supstancijalnim problemom" i "nečim oko čega se mora nešto poduzeti".

SAD već neko vrijeme traži od Kine da izolira Sjevernu Koreju, no zadnjih tjedana je izražavao nezadovoljstvo s naporima Pekinga u tom pravcu.

Dok je ranije izražavao nestrpljenje vezano uz akcije Pekinga, toga u subotu u razgovorima nije bilo. Štoviše Trump je rekao kako "cijeni ono što je poduzele Kina vezano uz supstancijalni problem s kojim se svi suočavamo kad je riječ o Sjevernoj Koreji, problem oko kojega se nešto mora učiniti".

"Možda će trebati duže vrijeme nego bih ja to želio, ili biste vi željeli", kazao je dodavši: "No u konačnici to će na ovaj ili onaj način biti uspješno".

Pjongjang je prošlog tjedna lansirao interkontinentalnu balističku raketu za koju neki stručnjaci tvrde da može dosegnuti Aljasku, Havaje i možda sjevernopacifički dio SAD-a.

Dvojica čelnika razgovarala su i o trgovinskim odnosima, pri čemu je Trump, koji se oko trgovinskih pitanja razilazio s ostalim čelnicima G20, kazao kako američka trgovina s Kinom mora biti "recipročna".