SOLIDARNOST S FRANCUSKOM

Trump ponudio pomoć Macronu nakon požara u katedrali Notre Dame

16.04.2019 u 19:14

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je telefonski izrazio sućut francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu zbog požara koji je teško oštetio katedralu Notre Dame te je ponudio pomoć u obnovi katedrale, priopćila je Bijela kuća.

'Notre Dame će i dalje biti simbol Francuske, simbol religijske i demokratske slobode', navela je u izjavi glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

'Zahvalnih srca pamtimo zvonjavu katedrale Notre Dame 12. rujna 2001. u svečanoj podršci SAD-u nakon tragičnih napada 11. rujna na američkom tlu. Ta zvona će se opet čuti', rekao je.

Macron je obećao da će obnoviti katedralu koja se smatra jednim od najljepših primjera europske gotičke arhitekture, a godišnje je posjeti više od 13 milijuna ljudi iz cijelog svijeta.

U roku od 24 sata od požara, francuske tvrtke i lokalne vlasti obećale su više od 700 milijuna eura za obnovu katedrale, uključujući 500 milijuna od tri milijarderske obitelji u čijem su vlasništvu francuske tvrtke luksuzne robe - Kering, LVMH i L'Oreal.

  • +38
Požar u katedrali Notre Dame Izvor: Pixsell / Autor: AGENCE/PIXSELL