Kadroviranje u Ovalnom uredu

Trump pitao zamjenika šefa FBI-ja za koga je glasao

24.01.2018 u 19:30

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump prošlog svibnja u Ovalnom uredu ugostio je zamjenika šefa FBI-ja Andrewa McCabea te ga bez ikakvog krzmanja upitao za koga je glasao na posljednjim predsjedničkim izborima, otkriva The Washington Post

Drugi čovjek FBI-ja McCabe predsjednikovo je pitanje protumačio vrlo uznemirujućim, osobito stoga što je u to vrijeme bio u najužem Trumpovu izboru za čelnika savezne kriminalističko-istražne i obavještajne agencije ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Država, navodi list svoje izvore.

McCabe je tijekom kratkog sastanka, prema navodima dobro upućenih izvora američkog lista, odgovorio Trumpu kako uopće nije glasao.

Trump je kasnije ponovo pozvao McCabea na razgovor u svoj ured, tijekom kojeg ga je propitkivao jer ga je namjeravao postaviti za šefa FBI-ja, što je kasnije opovrgnuo.

McCabe je dospio u središte javnosti nakon što je njegova supruga Jill primila novac za svoju političku kampanju 2015. od Terryja McAuliffea, bliskog prijatelja Hillary Clinton, koja se s Trumpom natjecala za Bijelu kuću.

Jill McCabe je, naime, bila demokratska kandidatkinja za Senat prije nego što je njezin suprug postao zamjenik ravnatelja FBI-ja. Njezina kampanja primila je novac od Demokratske stranke i Odbora za političko djelovanje (PAC) na čelu s guvernerom Virginije McAuliffeom.

  • +5
Donald Trump Autor: KEVIN LAMARQUE

On je pak bliski prijatelj obitelji Clinton, a prije nego što je njegova organizacija Common Good VA donirala novac kampanji Jill McCabe, Hillary Clinton je predvodila prikupljanje financijskih sredstava za PAC.

Iako je kampanja bila neuspješna, Jill McCabe je primila ukupno 675.000 dolara od McAuliffea.

Kako je njezin suprug postavljen za zamjenika ravnatelja FBI-ja, jedna od njegovih dužnosti bila je nadziranje državne i međunarodne istrage FBI-ja vezane za skandal s e-mailovima Hillary Clinton.

Kasnije se McCabe našao pod revizijom ministarstva pravosuđa zbog upletenosti u istragu Clintonove i povezanosti njegove supruge s bivšom predsjedničkom kandidatkinjom, no kasnije je ustanovljeno kako nije bio u sukobu interesa jer je kampanja njegove supruge završena prije tog slučaja.