'UJEDNAČENOST TRANZICIJE'

Trump otpušta 46 saveznih tužitelja koje je imenovao Obama

11.03.2017 u 12:09

Bionic
Reading

Republikanska administracija predsjednika Donalda Trumpa, u želji da napravi red unutar ministarstva pravosuđa, u petak je zatražila od 46 saveznih tužitelja koje je imenovao Barack Obama, da podnesu ostavku.

Sarah Isgur Flores, glasnogovornica ministarstva pravosuđa, istaknula je da je 'ministar pravosuđa Jeff Sessions zatražio od preostalih 46 tužitelja koje je imenovao predsjednik Obama da podnesu ostavke kako bi osigurali ujednačenu tranziciju'.

Mnogi savezni tužitelji imenovani u vrijeme Obamine administracije već su podnijeli ostavke, a sada se to traži od preostalih 46. SAD ima ukupno 93 savezna tužitelja.

Navodno je Trump odbio ostavke dvojice tužitelja: sadašnjeg pomoćnika ministra pravosuđa Dane Boentea te Roda Rosensteina.

'U očekivanju da se položaji ponovno popune, profesionalni tužitelji koji rade u ministarstvu pravosuđa nastavit će neophodan posao', dodala je glasnogovornica.

Nije rijetkost da novi predsjednik zatraži od dijela osoba da podnesu ostavke, ali naglost te odluke te broj tužitelja u pitanju ipak su iznenađujući, ocjenjuje agencija France presse.