olakšanje za trgovce

Trump napravio neočekivani potez, povukao se u sukobu s takmacem s Dalekog istoka

13.08.2019 u 17:59

Bionic
Reading

Trumpova administracija u utorak je odgodila uvođenje carina od 10 posto na laptope, mobitele, igraće konzole i druge proizvode iz Kine koje su bile planirane za sljedeći mjesec, potez kojim se SAD neočekivano povukao u inače oštrom pristupu prema kineskoj trgovini

Aktivnost Ureda trgovinskog predstavnika SAD-a objavljena je par minuta nakon što je kineski ministar trgovine rekao da je potpredsjednik vlade Liu He telefonski razgovarao s američkim trgovinskim dužnosnicima.

Odgoda je donijela olakšanje trgovcima. Iako bi većina trgovaca imala svoju sezonsku robu u trgovinama prije planiranog uvođenja carina u rujnu, neku robu bi možda zahvatile carine zbog kasnog ispunjavanja narudžbi.

Do odluke je došlo manje od dva tjedna nakon što je predsjednik Donald Trump rekao da će uvesti carine od 10 posto na kinesku robu u vrijednosti 300 milijardi dolara, optužujući Kinu da nije ispunila obećanje da će više kupovati američke poljoprivredne proizvode.

SAD i Kina vode trgovinski rat od prošle godine. Napetosti su se odrazile na globalne opskrbne lance i potresle financijska tržišta.

Donald Trump Izvor: Pixsell / Autor: Alex Edelman/DPA/PIXSELL

Dva su vodeća gospodarstva svijeta međusobno uvela carine na robu ukupne vrijednosti veće od 360 milijardi dolara, što šteti industrijskim tvrtkama na obje strane Pacifika.

Kineski državni zavod za statistiku objavio je sredinom srpnja da je kinesko gospodarstvo poraslo u drugom tromjesečju najsporijim tempom u gotovo 30 godina, zakočeno američko-kineskim trgovinskim ratom i slabljenjem globalne potražnje.