SVIJET U SEDAM DANA

Trump iz dana u dan gubi najbliže suradnike, BMW osvaja Kinu, a zna se i tko bi mogao naslijediti Elona Muska

14.10.2018 u 11:22

Bionic
Reading

Veleposlanica SAD-a pri UN-u Nikki Haley dala je otkaz. Energetski sustav EU-a će kolabirati ukoliko američke sankcije budu utjecale na ruske naftne tvrtke, upozorava energetski div BP. MMF poručuje da će eskalacija trgovačkog rata SAD-Kina sve nas udariti po džepu, a svijet učiniti opasnijim. Ako želite znati što je prava globalizacija, pitajte Vijetnamce. U Njemačkoj preko noći nestao vinograd... O tim i drugim zanimljivim i važnim događajima tjedna čitajte u pregledu tjedna Davorke Grenac

'Umor, zamor' – navela je Nikki Haley razlog napuštanja mjesta američke veleposlanice pri UN-u. Bivša guvernerica Južne Karoline jedna je od rijetkih žena u Trumpovoj administraciji i navodno je popularna u Washingtonu, ali se sukobila sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom, a nije uvijek reagirala u skladu s politikom Bijele kuće kada je riječ o Rusiji i ljudskim pravima. Za njezinu nasljednicu glavna je kandidatkinja bivša savjetnica Bijele kuće Dina Powell, iako bi – po ukusu samog predsjednika – Ivanka Trump za taj posao bila 'pravi dinamit'.

  • +15
Nikki Haley Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Neki tvrde da se Haley namjerava kandidirati na sljedećim predsjedničkim izborima 2020., što ona odbija, ali to ne odbija umirovljeni vlasnik lanca kavedžinica Starbucksa Howard Schultz, pa bi se nakon vlasnika golf igrališta i kasina u Bijeloj kući mogao naći i ispijač kave.

Odlaskom Nikki Haley, Bijela kuća se još jednom dokazuje kao institucija s rotirajućim vratima kroz koja je u nepune dvije godine Trumpova mandata prošlo - prema izračunu ABC-ja - više od dvadeset istaknutih članova administracije plus 11 ljudi na važnim položajima kao što je, recimo, zamjenik glavnog tajnika za javnu diplomaciju i javne poslove Steven Goldstein. Bilo bi dosadno nabrajati sve ostavke ili zamjene poput ministra vanjskih poslova Rexa Tillersona, predsjednikova osobnog tajnika Johna McEnteeja, ministra zdravstva Toma Pricea, šefa FBI-ja Jamesa Comeyja ili glavnog stratega i višeg savjetnika Stevea Bannona.

Jednom od takvih 'rotirajućih', Anthonyju Scaramucciju zvanom The Mooch (Lunjo) bilo je dovoljno 10 dana, koliko je obnašao dužnost direktora komunikacija Bijele kuće, da za 23. listopada najavi izlazak svojih memoara iz tog razdoblja, naslovljenih 'Trump – predsjednik plavih ovratnika', u kojima piše o 'čovjeku koji je živio na Petoj aveniji, ali je prepoznao probleme običnih, malih Amerikanaca i postao predsjednik', dok Stevea Bannona opisuje kao licemjera i čudaka. Kada je Scaramucciju to uspjelo nakon 10 dana boravka u Bijeloj kući, o čemu bi tek imao pisati Mike Flynn, koji je na dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost izdržao punih 25 dana?

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju dvojica su Amerikanca, William Nordhouse s Yalea i Paul Romer sa Sveučilišta New York. Njihova poruka glasi da je održivi razvoj postao mainstream, a ne alternativa. Američki predsjednik to ne drži suviše ozbiljnim, kao ni upozorenje MMF-a da bi američki trgovinski rat mogao svijet učiniti siromašnijim i opasnijim, a da daljnje trgovinske barijere neće pogoditi samo širu ekonomiju i tvrtke, nego će udariti po džepovima sve, pa i nas, male Hrvate.

Nobelovci Paul Romer i William Nordhouse tvrde da je održivi razvoj postao mainstream, a ne alternativa Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prema najnovijoj vijesti, Kina udara 60 milijardi dolara carine na američku robu, uključujući tekući prirodni plin proizveden u državama lojalnim Trumpu, dok su Amerikanci prošlog mjeseca lupili carinu na kineski uvoz vrijedan 200 milijardi dolara.

Energetski će sustav EU-a kolabirati ukoliko američke sankcije budu utjecale na ruske naftne tvrtke, upozorava BP, jedna od vodećih integriranih tvrtki za naftu i plin. U Venezueli se 2019. predviđa 10 milijuna posto inflacije, a MMF računa da će 2019. među osam zemalja (SAD, Španjolska, Kanada, Njemačka, Francuska, Britanija, Italija i Japan) ekonomski napredovati samo Britanija (1,5 posto) ukoliko dođe do dogovora o razlazu s EU-om, ali će joj porasti nezaposlenost. Njemačka i Francuska ostat će na istoj razini kao 2018., a najviše će gubiti Italija i SAD.

Ako želite znati što je prava globalizacija, pitajte Vijetnamce. Zahvaljujući globaliziranoj trgovini vijetnamski BDP je 2017. premašio 200 posto, što je - prema podacima Svjetske banke bilježenih od 1960. do danas - najviša razina bilo koje zemlje s više od 50 milijuna stanovnika. Tajna je u izvozu. Vijetnam je tržište jeftine radne snage za strane investitore, kao što je to donedavno bila Kina, te je danas glavni izvoznik elektronike i tekstila, a glavni uvoznici njihove robe su SAD i Kina. Od devedesetih prošlog stoljeća, kada je 70 posto stanovništva bilo ekstremno siromašno, danas ih je takvih samo 10 posto. Dobro je dok traje, no najnovija mjera vlade da strancima dade u zakup zemljišta na 99 godina izazvala je burne reakcije jer se Vijetnamci boje da će ih zagušiti kineski poslovni interesi.

Bez obzira na carinski rat, Kina tjera dalje po svom u automobilskoj industriji. Istodobno, njemački je BMW podigao svoj udio u pothvatu s Kinom, plativši 4,2 milijarde dolara za povećanje udjela s 50 na 75 posto u BMW Brilliance Automotive, kompaniji sa sjedištem u Shenyangu koja proizvodi, distribuira i prodaje BMW-ove automobile za kinesko tržište. Nijemci time koriste popuštanje Pekinga oko strogih pravila za strano vlasništvo.

Tesla pak kupuje zemljište u Šangaju za izgradnju prve tvornice izvan SAD-a, izvještava Bloomberg. Cijena zemljišta je 145 milijuna dolara, a buduća tvornica trebala bi godišnje proizvoditi 500.000 električnih automobila. Skandal oko Elona Muska i njegove obmane javnosti nerealno visokom cijenom dionica u pokušaju privatizacije kompanije polako se stišao. Američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) kaznila je njega i Teslu s 20.000 dolara (bakšiš za milijardera), uz uvjet da nekome drugome prepusti mjesto predsjednika tvrtke.

Tko će u studenom naslijediti Elona Muska na čelu Tesle? Ne treba ciljati daleko. U blizini se uvijek nađu nasljednici kakvog uhodanog tajkuna pa je kao glavni kandidat prošlog tjedna, prema pisanju Financial Timesa, isplivao James Murdoch, sin medijskog mogula Ruperta Murdocha, trenutno izvršni direktor 21 Century Foxa. Kad stigne na novo mjesto, na starom bi ga trebao zamijeniti brat Lachlan. I u privatnim i u javnim poslovima, kakvi su oni u Bijeloj kući, Amerikanci vole obiteljsku atmosferu.

  • +6
Obitelj Ruperta Murdocha na vjenčanju medijskog mogula i Jerry Hall Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

P.S. Dođe jesen, dunjo moja. To je vrijeme kada se u nas kradu jabuke, kupus i krumpir. No naši su kradljivci tuđe muke amateri prema Nijemcima koji su ukrali urod cijelog jednog velikog vinograda. Od popodneva do zore prošle srijede pročešljali su 'profesionalnim strojem za berbu' cijeli jedan vinograd, pred nosom mještana malog Deidesheima, u kojem je valjda svatko svakome kum jer se svi znaju. Vinograd inače ne leži na nekoj zabačenoj padini, nego uz samo prometno parkiralište golemog trgovačkog centra. Nijemcima valjda nije doprlo do svijesti to da postoje lopine koje se vole počastiti tuđim rizlingom.