telefonski

Trump i Putin razgovarali o cijeni nafte i pandemiji koronavirusa, evo što su usuglasili

31.03.2020 u 06:52

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je u ponedjeljak telefonom s ruskim kolegom Vladimirom Putinom o cijeni nafte i o pandemiji koronavirusa. Dvojica čelnika su se usuglasila u vezi s "važnosti stabilnosti na međunarodnom tržištu energenata", piše u priopćenju Bijele kuće. Donald Trump i Vladimir Putin su se ujedno "dogovorili u prigodi G20 da će čvrsto surađivati" u borbi s koronavirusom i s gospodarskom krizom uzrokovanom mjerama ograničenog kretanja, zatvaranja granica i društvenog distanciranja, navodi se u odvojenim priopćenjima Bijele kuće i Kremlja

Američki predsjednik je nešto ranije tijekom dana rekao za televiziju da će s ruskim predsjednikom razgovarati o padu cijene nafte.

"Rusija i Saudijska Arabija se tuku i one su odgovorne za pad cijene nafte", rekao je za američku mrežu Fox News.

Donald Trump je još rekao da očekuje da će Vladimir Putin u tom telefonskom razgovoru zatražiti ublažavanje sankcija Rusiji.

"Da, najvjerojatnije će to zatražiti", rekao je.

Vladimir Putin je u svom govoru na summitu zemalja G20 u četvrtak predložio "moratorij" na gospodarske sankcije uvedene nekolicini zemalja, među kojima je i Rusija, zbog gospodarske krize uzrokovane širenjem koronavirusa.

Američki predsjednik nije rekao kakav će biti njegov odgovor, ali je podsjetio da ih je on predložio. "Oni to ne vole. Bit ću iskren, morali bismo se dogovoriti", dodao je.

Rusko gospodarstvo je snažno pogođeno svjetskom krizom uzrokovanom pandemijom ponajviše zbog pada cijene nafte i, neizravno, pada vrijednosti rublja.

Rusija se zauzima i za ublažavanje američkih sankcija Iranu.

Američki predsjednik je na kraju odbio informacije po kojima Rusija i Kina žele ocrniti SAD šireći lažne vijesti o koronavirusu.

"Oni to rade i mi to radimo", "sve zemlje to rade", rekao je.