odbija dati dokaze

Trump bijesan jer mu pandemija ruši šanse za novi predsjednički mandat: Krivi su Kinezi, kaznit ću ih!

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 01.05.2020 06:29
  • Objavljeno 01.05.2020 u 06:29
Kartonske figure Donalda Trumpa i Xi Jinpinga u Moskvi

Kartonske figure Donalda Trumpa i Xi Jinpinga u Moskvi

Izvor: EPA / Autor: SERGEI ILNITSKY

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je rekao da je uvjeren da koronavirus možda potječe iz kineskog laboratorija za virologiju, no odbio je dati dokaze, pojačavajući tako napetosti s Pekingom zbog pitanja porijekla smrtonosne bolesti. Trump je Kini zaprijetio uvođenjem novih carina kako bi je kaznio zbog pandemije

Trump nije ublažavao odgovor na pitanje posjeduje li dokaze koji su mu dali „visok stupanj uvjerenosti“ da virus potječe iz Instituta za virologiju u Wuhanu.

„Da, da, imam. Ne mogu vam to reći. Nije mi dopušteno da vam to kažem“, rekao je Trump odbijajući detaljnije iznijeti pojedinosti.

Kineski Institut za virologiju u Wuhanu odbacio je navode, dok su drugi američki dužnosnici umanjili vjerojatnost tih navoda. Većina stručnjaka vjeruje da je virus nastao na tržnici divljih životinja u Wuhanu i da je prenesen sa životinja na ljude.

Republikanski predsjednik posljednjih je tjedana zbog pandemije pokazao sve veću frustraciju Kinom. Pandemija je u SAD-u odnijela desetke tisuća života, potaknula je usporavanje gospodarstva te zaprijetila Trumpovim šansama da bude ponovno izabran na izborima u studenom.

Trump je i ranije govorio kako njegova administracija pokušava utvrdili potječe li koronavirus iz laboratorija u Wuhanu, nakon medijskih objava da je možda umjetno sintetiziran u kineskom laboratoriju.

Epidemija koronavirusa doprinijela je produbljivanju raskola između SAD-a i Kine, s Pekingom koji je sugerirao da je američka vojska donijela koronavirus u Kinu, dok je Trump rekao da Kina nije uspjela pravovremeno i transparentno upozoriti svijet na rizik od koronavirusa.

  • +50
  • +47

Koronavirus u SAD-u

Izvor: EPA / Autor: Juan Ignacio Roncoroni

Trump je odbio reći drži li kineskog predsjednika Xi Jingpina odgovornim za ono što on smatra dezinformacijom o nastanku koronavirusa.

Zaprijetio novim carinama Kini kako bi je kaznio zbog koronavirusa

 Američki predsjednik u četvrtak je izjavio da je njegov teško postignuti trgovinski sporazum s Kinom sada od sekundarne važnosti u usporedbi s pandemijom koronavirusa te je zaprijetio novim carinama Pekingu.

Trumpova oštrija retorika protiv Kine odražava njegovu rastuću frustraciju Pekingom zbog pandemije koja je samo u SAD-u odnijela na desetke tisuća života, potaknula usporavanje gospodarstva i zaprijetila Trumpovim šansama na izborima u studenom.

Dvoje anonimnih američkih dužnosnika reklo je da se razmatra niz opcija protiv Kine, no upozorili su kako su razmatranja u početnoj fazi.

Donald Trump

Donald Trump

Izvor: EPA / Autor: Yuri Gripas / POOL

„Raspravlja se o tome koliko jako pogoditi Kinu i kako pravilno izvršiti kalibraciju“, rekao je jedan od izvora.

Trump je jasno dao do znanja da njegova briga zbog navodne uloge koju je Kina odigrala u nastanku i širenju koronavirusa za sada ima prednost pred njegovim naporima da postigne trgovinski dogovor s Pekingom.

„Potpisali smo trgovinski dogovor gdje trebaju kupovati i zapravo su puno kupovali. No, to sada postaje sporedno pored ovoga što se dogodilo s virusom. Situacija s virusom jednostavno nije prihvatljiva“, rekao je Trump.

Washington Post je, pozivajući se na dvije osobe upoznate s internim raspravama, u četvrtak izvijestio da su neki dužnosnici razgovarali o ideji otkazivanja dijela ogromnog američkog duga koji Kina ima, a kao način da kazni Peking zbog nedostataka u otvorenosti vezane za pandemiju Covida-19.

Trumpov glavni ekonomski savjetnik je demantirao te navode.

Upitan hoće li razmotriti zaustavljanje plaćanja američkih dužničkih obveza kao način kažnjavanja Pekinga, Trump je rekao da on to može i drugačije napraviti.

„Pa, ja to mogu napraviti drugačije. Mogu napraviti istu tu stvar, ali za čak više novca, samo uvođenjem carina. Dakle, ne moram učiniti to“, rekao je Trump.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!