nastavlja pritisak

Trump: Američki ustav ne jamči stjecanje državljanstva rođenjem

31.10.2018 u 17:43

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da američki ustav ne jamči stjecanje državljanstva svakome rođenome u zemlji te da će nastaviti sa svojim pritiskom da to okonča, donoseći u prvi plan strogi stav u pogledu imigracije dok se zemlja približava izborima za Kongres sljedeći tjedan

'Takozvano pravo na državljanstvo rođenjem, koje našu zemlju stoji milijarde i vrlo je nepošteno prema našim građanima, bit će okončano na ovaj ili onaj način', rekao je Trump koji je to objasnio pravnom formulacijom iz 14. amandmana s kojom se mnogi pravni stručnjaci, kako kaže, slažu.

Odvjetnik, suprug jedne od vodećih Trumpovih savjetnica Kellyane Conway, napisao je u komentaru u srijedu da bi takva mjera okončanja 'stjecanja državljanstva rođenjem' bila neustavna.

'Ponekad je tekst ustava jasan kao dan i isključuje ono što političari traže da se učini. To je slučaj s prijedlogom predsjednika Trumpa da se okonča 'stjecanje državljanstva rođenjem' kroz izvršnu uredbu', napisao je George Conway.

Glasnogovornica Bijele kuće rekla je u intervjuu za Fox News u srijedu da 'ima više dijelova u slagalici' kad je riječ o imigraciji.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Predsjednik želi vidjeti provedbu cijele reforme. Imamo velike rupe u zakonu u našem imigracijskom sustavu koje moramo zatvoriti ili ćemo nastaviti odgađati rješavanje problema', dodala je.