poniženje za žrtve

Troskot o pozivu Cikotiću na konferencije u Hrvatskoj: Hrvati Bugojna navode ga kao najodgovorniju osobu za progon, mučenje, uništavanje imovine i strašne torture

18.03.2021 u 18:28

Bionic
Reading

Međunarodni tajnik Mosta Zvonimir Troskot poručio je u četvrtak da je poziv ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću, koji se navodi kao osumnjičenik za ratne zločine i progon Hrvata iz Bugojna, da sudjeluje kao predavač na konferenciji u Zagrebu i Osijeku poniženje za žrtve

Riječ je, kako je priopćio Troskot, o pozivu Cikotiću da sudjeluje na znanstveno-stručnoj konferenciji koja će se pod nazivom "Migracije i identitet: kultura, ekonomija, država (2)" održati u svibnju u Zagrebu i Osijeku.

Naime, upozorio je Troskot, Selmo Cikotić je 1993. i 1994. godine bio zapovjednik na prostoru s kojeg je protjerano 15 tisuća Hrvata, gdje su počinjeni strašni zločini, mučenja i gdje još tragamo za kostima ubijenih. Uz Dževada Mlaću, Hrvati Bugojna navode Selmu Cikotića kao najodgovorniju osobu za progon, mučenje, uništavanje imovine i strašne torture u bugojanskim logorima, priopćio je međunarodni tajnik Mosta Zvonimir Troskot.

“Iako podržavam svaki oblik konstruktivne rasprave, te pravo svake osobe na slobodu izricanja stavova, smatram neprimjerenim da u hrvatskome javnom prostoru kao ugledne i relevantne predavače pozivamo one koji su osumnjičeni za zločine nad Hrvatima u BiH", istaknuo je Troskot.

Važno je, dodao je, raspravljati i čuti različite stavove, ali prije svega moramo misliti na dostojanstvo naših državljana, koji i danas vape za pravdom.

"Zbog istinskog pomirenja i suživota, te relaksacije odnosa, važno je tragati za istinom, pravdom i razumijevanjem, a nikako ne dopustiti postupke koji ponižavaju i produbljuju rane onima koji i danas osjećaju posljedice strašnih zločina, za koje je i predavač Selmo osumnjičen”, rekao je Troskot.