TRI TISUĆE eura ili...?

Troskot i Lovrić se u Otvorenom svađali oko cijene obnove gimnazije u centru Zagreba. Provjerili smo tko govori istinu

11.02.2021 u 11:40

Bionic
Reading

Košta li obnova zagrebačke Gornjogradske gimnazije tri tisuće eura po metru kvadratnom, kako je ustvrdio kandidat Mosta za gradonačelnika Zagreba Zvonimir Troskot, ili je točno to da natječaj za obnovu još nije završen i da Grad još nije potrošio ništa, kako je ustvrdio gradski pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić. Odlučili smo to provjeriti. Potvrdilo se opet da su brojke, kad se političari nabacuju njima, tek djelomično točne

Lokalni izbori sve su bliže, a posebno neizvjesna bitka vodit će se u Zagrebu, u kojem će nekoliko kandidata pokušati s trona skinuti Milana Bandića, aktualnog gradonačelnika koji ide po sedmi mandat. Neki od njih našli su se u sinoćnjem 'Otvorenom' na HRT-u. Bandića na 'sučeljavanju' nije bilo, poslao je u emisiju pročelnika za obrazovanje Ivicu Lovrića, a koji se u njoj našao na meti Mostova kandidata Zvonimira Troskota.

U općoj kakofoniji Troskot je izbacivao podatke i između ostalog rekao kako je za rekonstrukciju Gornjogradske gimnazije Grad Zagreb u dvije faze potrošio 116 milijuna kuna, što na oko 5600 metara kvadratnih, koliko ima škola, iznosi tri tisuće eura po kvadratu.

'Tolika nije cijena ni u Dubaiju da gradite novu. Realna cijena je 1400 eura za metar kvadratni, a gdje ide razlika od 1600 eura, pitanje je za pročelnika Lovrića', kazao je Troskot.

Lovrić je pak ustvrdio da za gimnaziju još ništa nije potrošeno te da je u tijeku javni natječaj za radove čiji će rezultati biti poznati ovih dana. 'Ponude će biti otvorene ovih dana, a cijenu određuje tržište', kazao je Lovrić, na što je Troskot dobacio da želi da u službeni zapisnik uđe to da je cijena tri tisuće eura za metar kvadratni, ponovivši da tako nije ni u Dubaiju.

Da je dojam nekad važniji od činjenica, dobro znaju svi PR stručnjaci, pa smo odlučili provjeriti podatke kojima su baratali Troskot i Lovrić.

Ono što je točno to je da je Gornjogradska gimnazija teško stradala u potresima i da učenici ne pohađaju nastavu u njoj. Također je točno da je planirana sanacija u dvije faze. Ono što je netočno je da je cijena obnove 116 milijuna kuna. Naime natječaj za drugu fazu, koji je procijenjen na 108 milijuna kuna, u tijeku je, a tko se s kojom cijenom javio na njega, trebalo bi biti poznato 16. veljače. Može se dogoditi da ponuđene cijene budu niže, više ili u lipu tražene.

Stoga je Troskotova tvrdnja o tri tisuće eura za kvadrat preuranjena, ali i kad bi konačna cijena bila 116 milijuna kuna, ne bi bila točna. Odnosno bila bi točna kad bi euro bio nešto ispod sedam kuna. A danas je tečaj ipak bliže 7,60 kuna za euro.

  • +4
Gornjogradska gimnazija Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Lovrićeva tvrdnja da još nije ništa potrošeno i da je natječaj u tijeku tek dijelom drži vodu. Naime Lovrić je prešutio da je Grad za prvu fazu radova, kako je vidljivo iz Elektroničkog oglasnika javne nabave, još u listopadu prošle godine sklopio ugovor s tvrtkom Kamgrad. Iako je posao procijenjen na osam milijuna kuna, na kraju je zaključen na 8,5 milijuna kuna.

Kamgrad je dobio posao 'u pregovaračkom postupku bez prethodne objave poziva na nadmetanje' zbog, kako je obrazloženo, 'iznimne žurnosti izazvane događajima koje javni naručitelj nije mogao predvidjeti i u skladu sa strogim uvjetima navedenima u Direktivi EU-a'.

Gornjogradska gimnazija je, podsjetimo, nakon dva zagrebačka potresa u proljeće 2020. zaradila crvenu naljepnicu, a prema gradskom planu, predviđeno je da se učenici vrate u nju početkom rujna 2022. godine.