sumnja u nečovječno postupanje

Trojica Sirijaca tužila Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava: 'Hrvatski policajci su nas tukli, držali bez hrane i vode te vraćali u BiH'

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 27.05.2020 08:28
  • Objavljeno 27.05.2020 u 08:26
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Europski sud za ljudska prava pokrenuo je postupak protiv Hrvatske zbog sumnje u nečovječno postupanje s migrantima, trojicom Sirijaca koji su podnijeli tužbu

Hrvatska je Europskom sudu prijavljena i zbog navodnog kolektivnog protjerivanja stranaca, što je također zabranjeno prema jednom od Protokola Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, javlja Telegram.

Tužba je podnesena još lani u travnju, a sada ju je Europski sud uputio u proceduru i traži od Hrvatske očitovanje kako bi mogao donijeti presudu.

Prema tužbi, kako proizlazi iz priopćenja suda u Strasbourgu, trojicu sirijskih državljana zastupa njemački odvjetnik Carsten Gericke. Naime, dvojica Sirijaca trenutno se nalaze u Njemačkoj, dok je treći u Nizozemskoj.

Svi su, kako su napisali u tužbi, tijekom listopada 2018. u više navrata iz BiH pokušali tajno, zajedno s većom skupinom ljudi, ući u Hrvatsku. Jedan od njih u to je vrijeme imao tek 17 godina.

Dalje opisuju kako su ih, nakon što su se već neko vrijeme nalazili na hrvatskom teritoriju, uhitili naoružani hrvatski policajci i prisilili ih da se vrate u BiH. Pri tome im, tvrde, nisu dozvolili da daju bilo kakvu izjavu, niti je njihova situacija na bilo koji način istražena.

Prvotužitelj, A. B., koji je, dakle, bio maloljetan u trenutku uhićenja, precizira u tužbi kako su njega i ostale članove grupe ukrcali u kombi, prevezli do granice i naredili im da hodaju natrag u Bosnu i Hercegovinu.

A. A., koji je naveden kao drugotužitelj, tvrdi u tužbi da su ga nakon uhićenja policajci tukli, te zatim ukrcali u kombi koji nije bio primjeren za prijevoz putnika. U tužbi se dalje navodi da je tako prevezen do policijske postaje i smješten u ćeliju. Idućih nekoliko sati, navodi se, proveo je tamo bez hrane i pića, da bi ga zatim ponovno prisilili da se ukrca u kombi. I on je odvezen do granice, te je dobio zapovijed da se vrati u Bosnu zajedno s ostatkom grupe, piše u tužbi.

  • +14
  • +11

Migranti

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Za trećeg tužitelja, u priopćenju suda navodi se da je u pitanju sirijski državljanin A. B., koji je također nekoliko puta iz Hrvatske vraćan u Bosnu. On tvrdi da je policajcima rekao da dolazi iz Sirije i da želi zatražiti azil. U svom posljednjem pokušaju, 27. listopada 2018., uhićen je u Hrvatskoj. Ukrcali su ga, prisjeća se u tužbi, u kombi i odvezli do zatvorenog skladišta. Tamo je bio nekoliko sati nakon čega mu je navodno naređeno da se, zajedno s ostalima, vrati u BiH.

Sva trojica Sirijaca, dakle, tvrde da im je Hrvatska povrijedila prava što ih garantira Članak 3. Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Riječ je o zabrani mučenja i nečovječnog postupanja, a upravo to, prema njihovom mišljenju, učinile su hrvatske vlasti kada su im naredile da se vrate u BiH. Uopće, pišu, nije procijenjeno prijeti li im u toj zemlji ugroza s obzirom na loše uvjete života kao i nefunkcionalni sustav azila. Sve to su, uvjereni su tužitelji, hrvatske vlasti morale znati.

Od Europskog suda za ljudska prava, Sirijci traže i da provjeri je li na njihovu štetu Hrvatska prekršila Članak 4. Protokola broj 4. kojim se brani kolektivno protjerivanje stranaca.

“Nas su otjerali iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu zajedno s grupom ostalih stranih državljana bez da je naša situacija na bilo koji način sagledana”, navode. Sve to učinjeno je i protivno Članku 13. Konvencije koji garantira da će svako čovjek imati pravo na učinkoviti ‘pravni lijek’, tvrdi se. Drugim riječima, izbačeni su bez da je prije toga proveden bilo kakav postupak u kojem bi oni imali pravo preispitati odluku o udaljenju iz Hrvatske ili pak uložiti žalbu, što je dio redovne procedure.

Zato Hrvatska sada mora Europskom sudu za ljudska prava odgovoriti jesu li njezine vlasti vratile trojicu Sirijaca u Bosnu i Hercegovinu u listopadu 2018. godine. Za to su Sirijci, kako stoji u priopćenju, priložili i dokaze uz tužbu, te se predstavnica Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava Štefica Stažnik sada mora i na njih očitovati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!