ČETVRTI VAL

Troje medicinara pružilo je pomoć pacijentu pobjeglom iz Zarazne, dvoje ih je bilo cijepljeno

21.10.2021 u 09:01

Bionic
Reading

Veliki rast novozaraženih u Hrvatskoj bilježi se u četvrtom valu epidemije, zbog čega se sastaje i krizni stožer Ministarstva zdravstva. Kako suzbiti širenje zaraze? Hoće li Covid potvrde biti obvezne uskoro i u kulturi i ugostiteljstvu? Zvjezdana Lovrić Makarić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazala je u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' kako se trend porasta novooboljelih nastavlja

Posljednjih nekoliko tjedana imali smo usporen porast, no sada porast novozaraženih ide uzlazno. Razlozi za takav porast su različiti, no činjenica je da nemamo veliki cijepni obuhvat stanovništva, tek pedeset posto cijepljenih odraslih osoba.

'Sam virus ima dosta mjesta za cirkulaciju među ostalima koji nisu cijepljeni i koji nisu preboljeli. U većini uzoraka dominira delta varijanta za koji znamo da je visoko zarazna. Važno je i spomenuti blaže mjere koje imamo, ali i činjenicu da je sada hladnije vrijeme i aktivnosti su se pomaknule u zatvorene prostore. I sve to doprinosi širenju broja oboljelih', poručila je Lovrić Makarić za HRT.

U posljednje vrijeme najveći broj oboljelih bilježi se među mlađom populacijom u dobi od 10 do 19 godina i to su uglavnom učenici u školama.

'Ni jedno cjepivo ne daje stopostotnu zaštitu'

Za jučerašnji broj oboljelih može se reći da preko 70 posto oboljelih nije bilo cijepljeno. Još je teža situacija za necijepljene kada se pogledaju omjeri hospitaliziranih, kao i preminulih Covid pacijenata. Lovrić Makarić naglasila je kako ni jedno cjepivo ne daje stopostotnu zaštitu, te nije neobično da među oboljelima ima i osoba koje su se cijepile. Važno je spomenuti da i određena populacija može oboljeti jer nisu adekvatno reagirale na virus, odnosno nisu imale dovoljnu imunološku zaštitu. Njima se preporučuje cijepljenje s trećom dozom.

  • +9
Cijepljenje u Šibeniku Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Glavni epidemiolog Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević rekao je kako je njegova županija jučer imala najveću brojku novozaraženih osoba od početka četvrtog vala. Danas je situacija nešto bolja. No, još uvijek je veliki broj nezaštićenih, oni koji nisu preboljeli Covid ili nisu cijepljeni. Cijepljenje trećom dozom dobro je za imunokompromitirane osobe, jer će se time riješiti problem kraćeg trajanja imuniteta, koji se navodi u zlonamjernim komentarima kao odbacivanje cjepiva odnosno neučinkovite metode.

'Pacijente ne može prisilno zadržati u bolnici'

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Damir Važanić komentirao je jučerašnji slučaj muškarca koji je bio Covid pozitivan, te je samovoljno napustio hospitalizaciju i nažalost preminuo. Rekao je da nažalost, takve situacije postoje, jer se pacijente ne može prisilno zadržati u bolnici.

'Djelatnici hitne medicinske službe koriste osobnu zaštitnu opremu sukladno uputama HZJZ-a. Oni su jasno popisali koja je to osobna zaštita koja se koristi u svakodnevnom radu. Tako je bilo i u ovom slučaju', poručio je.

Tim od troje djelatnika pružio je pomoć spomenutom muškarcu, dvoje djelatnika bilo je cijepljeno, te nastavljaju s normalnim radom, također su se i testirali, a jedan član tima koji nije cijepljen je u samoizolaciji.