borba s pandemijom

Melbourne izlazi iz najduljeg zatvaranja na svijetu: Cijepljenih je više od 70 posto

21.10.2021 u 07:10

Bionic
Reading

Milijuni u Melbourneu spremaju se izaći iz najdužeg zatvaranja COVID -19 na svijetu u četvrtak kasno navečer, iako je broj slučajeva i dalje blizu rekordnih razina, a pubovi, restorani i kafići žurno pune zalihe prije nego što otvore svoja vrata

Od početka kolovoza, stanovnici drugog po veličini australskog grada u izolaciji su - što im je šesto zatvaranje tijekom pandemije - kako bi ugušili epidemiju koju je potaknuo vrlo zarazni soj Delta.

Dužnosnici su obećali ukidanje mjera zabrane nakon što je cijepljenje dvostrukom dozom za osobe starije od 16 godina prešlo 70 posto u državi Victoria, čiji je glavni grad Melbourne.

Premijer Scott Morrison u četvrtak je potvrdio da je država postigla taj cilj, pa je bilo mjesta u kojima je procijepljenost dostigla 80 i 90 posto.

Od 23:59 sati (1359 GMT) pubovi i kafići mogu imati 20 posjetitelja - koji su cijepljeni dva puta - u zatvorenom prostoru i 50 na otvorenom, dok frizeri mogu dopustiti ulaz za pet mušterija. Maske će i dalje biti obvezne i u zatvorenom i na otvorenom.

Dok se tvrtke pripremaju za doček kupaca, dnevne su zaraze u Viktoriji u četvrtak porasle na 2232, što je drugi najveći dnevni broj u bilo kojoj australskoj državi tijekom pandemije.