srbija-sj. makedonija-albanija

Trilateralni sastanak u Tirani zatražio međunarodnu potporu za 'mini Schengen'

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 21.12.2019 21:04
  • Objavljeno 21.12.2019 u 21:04
Mini Schengen: Aleksandar Vučić, Edi Rama, Zoran Zaev i Milo Đukanović

Mini Schengen: Aleksandar Vučić, Edi Rama, Zoran Zaev i Milo Đukanović

Izvor: EPA / Autor: MALTON DIBRA

Treći trilateralni sastanak Srbija-Sjeverna Makedonija-Albanija uz sudjelovanje Crne Gore završen je u subotu u Tirani pozivom međunarodnoj zajednici da podupre regionalnu inicijativu 'mali Shengen' koja treba poticati ulaganja i brži protok robe, kapitala, usluga i ljudi

Na sastanku je sudjelovao i crnogorski predsjednik Milo Đukanović što je njegov srbijanski kolega Aleksandar Vučić pozdravio porukom da je Crna Gora uvijek dobrodošla da se pridruži regionalnoj inicijativi, no Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija nastavit će započeti put razvoja regionalne suradnje.

'Ova inicijativa nikoga ne isključuje, sveobuhvatna je, ne postavlja uvjete, nije nametnuta nikome ni od koga', rekao je domaćin, albanski premijer Edi Rama na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Regionalna inicijativa treba osigurati brži protok robe, usluga i kapitala i očekuje se da će građani triju država moći putovati s osobnom iskaznicom umjesto putovnica.

Rama je kazao da 'mini Schengen' podržava i Europska unija koja 'priprema zajmove od 1,2 milijarda eura za pomoć našim zemljama u primjeni sporazuma'.

Zajedničko 'jedinstveno tržište rada“ obuhvatilo bi 12 milijuna ljudi čime bi se uvjerljivije privukla inozemna ulaganja', rekao je Vučić.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev najavio je da će njegova zemlja i Albanija preuzeti softverski sustav iz Srbije koji će omogućiti građanima te dvije zemlje da mogu elektronski aplicirati za posao, što će stvoriti priliku svim građanima Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije da rade u sve tri zemlje bez dodatnih dokumenata, radnih dozvola ili viza.

Time bi radnici iz Srbije, koji žele raditi u Albaniji ili Sjevernoj Makedoniji, bili evedentirani i imali trajnu radnu dozvolu u obje zemlje, što bi vrijedilo i u obrnutom smjeru, rekao je Vučić.

Zaev je istaknuo da 24-satna suradnja carinskih službi na granici između Srbije i Makedonije već daje rezultate u ubrzanom protoku roba.

Najavio je da će carinske službe Sjeverne Makedonije i Albanije uskoro potpisani sporazum o 'one stop shop“'principu na graničnom prijelazu Kjafasa, koji se već primjenjuje između Srbije i Sjeverne Makedonije, a primarni mu je cilj ostvariti slobodan protok u regiji bez ikakvih zadržavanja.

Zaev je pozvao sve političke čelnike Zapadnog Balkana da se pridruže na sljedećem sastanku inicijative, koji bi - poslije Novog Sada, Ohrida i danas Tirane - trebao biti održan u siječnju u Beogradu.

Na sastanku iz regije Zapadnog Balkana nisu sudjelovali Kosovo ni Bosna i Hercegovina.

Prema Vučićevim riječima i dalje postoje problemi s prištinskom administracijom koja je uvela carinske pristojbe od 100 posto na robu iz Srbije.

Rama je, kako su izvijestili beogradski mediji, rekao da ne razumije 'konstantno odbijanje' kosovskih institucija da sjednu za zajednički stol u okviru inicijative 'mali Shengen'.

'Mi ovdje gradimo most između prošlosti koja nas dijeli i budućnosti koje nas spaja', istaknuo je Rama.

Odbacio je kao 'besmislice' tvrdnje da će inicijativa koristiti samo Srbiji i rekao da će naprotiv 'svaka zemlja uključena u taj proces imati koristi'.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je da 'svaka regionalna inicijativa treba stvoriti dinamičan napredak koji bi naše zemlje uveo čim prije u Europsku uniju',.

Srbija i Crna Gora već pregovaraju s EU o članstvu, a Albanija i Sjeverna Makedonija u listopadu nisu dobila svjetlo za otvaranje pregovora.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je u subotu da će vlada Srbije u ponedjeljak donijeti odluku o znatnoj pomoći Albaniji za saniranje posljedica nedavnog potresa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!