ZRAČNA BAZA KUCOVa

[VIDEO] NATO obnavlja nekad najveću vojnu tajnu Albanije

15.02.2019 u 22:02

Bionic
Reading

Vrhovno zapovjedništvo savezničkih snaga Europe (Supreme Headquarters Allied Powers Europe – SHAPE) priopćilo je početkom tjedna kako će NATO uložiti 51 milijun eura u obnovu zapuštene albanske zračne baze Kucove, čime bi ona postala prva zrakoplovna baza Sjevernoatlantskog saveza na zapadnom Balkanu

Kako piše specijalizirani zrakoplovni portal Tango Six, proces je započeo krajem siječnja, nakon što je zapovjednik američkih zračnih snaga u Europi i Africi, general Tod Wolters posjetio Albaniju kako bi nazočio početku provođenja paketa investicija koji je NATO predvidio za aerodrom Kucova u idućih pet godina.

Riječ je ambicioznom projektu za koji je albanska ministrica obrane Olta Xhacka kazala da je od velikog značenja za sigurnost Albanije i čitave regije. Xhacka je nadodala da je albansko ministarstvo obrane već ovlastilo NATO-vu agenciju NSPA (NATO Support and Procurement Agency) za izradu plana za bazu Kucova prema NATO-vim standardima, što bi značilo obnovu poletno-sletne staze, rulnih staza i skladišnih kapaciteta.

General Wolters je pak izjavio da će baza predstavljati veliki dobitak kada je u pitanju sposobnost NATO-a u nadgledanju i kontroli potencijalnih bojišnica te je dodao da Kucova ima jedinstvene osobine, ogromnu postojeću infrastrukturu i odličan položaj kako u Albaniji, tako i na zapadnom Balkanu.

Ramina najava

Wolters je, također, najavio da će Kucova biti sposobna opsluživati NATO-ve zrakoplove te da će uvjeti za to biti poboljšani nakon obnove.

NATO-vu investiciju prvi je najavio albanski premijer Edi Rama početkom prošlog kolovoza na društvenim mrežama, priopćivši da je Sjevernoatlantski savez odobrio odluku da u Albaniji izgradi svoju prvu zrakoplovnu bazu koja će služiti za podršku pri osiguravanju zračnog prijevoza, logističke te podrške u kontroli zračnog prostora.

Kucova je baza s glavnom poletno-sletnom stazom dužine 2850 metara i rezervnom uskom pistom dužine 2500 metara, koja počinje od obližnjeg podzemnog tunela za zaštitu aviona. Ima 40 posebno raspoređenih betonskih stajanki, a nalazi se 60-ak kilometara južno od Tirane.

Hoxhina tajna

Izgradnja baze počela je 1952. godine, a završena je tri godine kasnije, za vrijeme vladanja Envera Hoxhe. Bila je dom mlaznih borbenih aviona Ratnog zrakoplovstva Albanije, a to je i ostala u postkomunističkoj, demokratskoj Albaniji sve do krize 1997. godine, kada ju je pobunjeni narod zauzeo i kada je pretrpjela oštećenja na infrastrukturi, kao i na avionima uglavnom kineske proizvodnje, koji su se tamo nalazili.

Nešto investicija uloženo je u razdoblju od 2002. do 2004. godine, kada je baza dobila novi kontrolni toranj, osvjetljenje i manevarske površine. Jedno vrijeme postojala je inicijativa da se pretvori u komercijalni aerodrom, ali se od toga vrlo brzo odustalo.