novi udarac

Tri britanske konzervativke napustile stranku zbog 'katastrofalnog Brexita'

20.02.2019 u 13:34

Bionic
Reading

Tri proeuropske konzervativne parlamentarke iz vladajuće koalicije u britanskom parlamentu, napustile su stranku u srijedu zbog 'katastrofalnog vođenja Brexita', što je novi udarac za premijerku Theresu May i njene napore da ujedini stranku oko planova za Brexit

Parlamentarke su priopćile u izjavi da će se pridružiti novoj stranci u parlamentu koja već okuplja sedam bivših članova Laburista.

Ove ostavke su dodatno uzdrmale Mayinu pregovaračku poziciju u Bruxellesu, gdje putuje kasnije u srijedu na razgovore s predsjednikom Komisije Jean-Claudeom Junckerom kako bi pokušala osigurati daljnje pregovore oko revidiranja sporazuma.

Preostalo je još samo 37 dana do Brexita, u najvećoj međunarodnoj promijeni politike u zadnjih 40 godina Velike Britanije. Ostavke su također prijetnja desetljećima starom duopolu dviju stranaka u britanskom parlamentu.

Posljednja slamka spasa za nas bilo je ovo katastrofalno vođenje Brexita', poručile su tri parlamentarke, Heidi Allen, Anna Soubry i Sarah Wollaston.

'Smatramo da više ne možemo biti dio vlade čija je politika i prioriteti u snažnom stisku stranaka ERG i DUP', rekle su parlamentarke, referirajući se na skupinu probrexitovskih konzervativaca i članove sjevernoirske Demokratsko-unionističke stranke, a koji podržavaju vladu u parlamentu.

Ranije ovoga tjedna sedmero bivših laburista najavilo je novi pokret, Nezavisnu skupinu, nakon što su napustili svoju stranku zbog sve većih frustracija s predsjednikom stranke Jeremyem Corbynom, njegovom strategijom oko Brexita i svađe oko pojave antisemitizma u stranci.