popuštanje karantene

Trgovci diljem SAD-a spremaju se po prvi puta u mjesec dana ponovo otvoriti svoja vrata; broj zaraženih prešao 870 tisuća

24.04.2020 u 07:44

Bionic
Reading

Trgovci diljem SAD-a spremaju se po prvi puta u mjesec dana uskoro ponovo otvoriti svoja vrata u sklopu najavljenog popuštanja mjera karantene nakon što je novi tjedan snažnog rasta zahtjeva za isplatu naknada za nezaposlene podsjetio na veliku ekonomsku cijenu pandemije

Od saveznih država Tennessee i Texas do Ohija i Montane, guverneri diljem zemlje najavili su da planiraju uskoro odobriti ponovno otvaranje dijela gospodarskih subjekata zatvorenih zbog mjera suzbijanja širenja covida-19.

Time su izazvali bijes stručnjaka za javno zdravlje i drugih guvernera, koji upozoravaju da bi prijevremeni izlazak iz karantene uvedene prije pet tjedana mogao izazvati novi masovni val zaraze koronavirusom.

Rasprava se intenzivirala kako je zabilježeni broj zaraženih Amerikanaca premašio 870 tisuća, s dosad gotovo 50 tisuća umrlih od covida-19.

Unatoč protivljenju i same Bijele kuće, guverner Georgije, republikanac Brian Kemp, odobrio je od petka otvaranje teretana, frizeraja, kuglana, te salona za tetovažu i masažu, a od sljedećeg tjedna bit će otvorena i kina te restorani. Susjedna Južna Karolina mjere je počela popuštati još u ponedjeljak, dok je Florida u prošli petak otvorila dio svojih plaža.

No, neki vlasnici nisu toliko entuzijastični oko ponovnog otvaranja, bez obzira na značajan financijski udarac koji moraju podnijeti zbog toga što ne rade.

"Nema šanse da je sigurno", kaže Michael Sponsel (39), vlasnik brijačnice u Atlanti, glavnom i najvećem gradu Georgije. "Ni za moje brijače, niti za moje klijente. Vidjeli smo brojeve i oni ne izgledaju dobro". Rekao je Reutersu da namjerava svoja vrata još neko vrijeme ostaviti zatvorenima.

  • +7
Koronavirus u SAD-u Izvor: EPA / Autor: ETIENNE LAURENT

S gotovo 850 umrlih te preko 21 tisuću zaraženih, Georgija je na 11. mjestu po stopi smrtnosti od covida-19 među 50 američkih saveznih država.

Podaci američkog Ministarstva rada pokazali su u četvrtak da je u proteklih pet tjedana naknadu za nezaposlene zatražilo 26,5 milijuna ljudi, čime je izbrisan snažan rast zaposlenosti ostvaren tijekom najdužeg razdoblja gospodarske ekspanzije u američkoj povijesti, sa skokom stope nezaposlenosti na razine koje nisu zabilježene od Velike depresije u 1930-ima.

Dopredsjednik Mike Pence u četvrtak je pozvao savezne države da se pridržavaju novih federalnih smjernica o postupnom ukidanju ograničenja za biznise, i to tek nakon što dva tjedna bude zabilježen pad novih slučajeva zaraze koronaviusom te uspostavljeni sustavi testiranja i otkrivanja bliskih osobnih kontakata zaražene osobe.

Nekoliko je ispitivanja javnog mnijenja pokazalo da velika većina Amerikanaca želi ostati kod kuće kako bi se nastavili štititi od moguće zaraze, bez obzira na posljedice koje koronavirus ima na gospodarstvo.

Samo je 13 posto ispitanih u istraživanju koje je u četvrtak objavio CBS News izjavilo da će bi se, bez obzira na brojčani status epidemije, tijekom idućih nekoliko tjedana sigurno vratili u javne prostore ukoliko bi sad došlo do ukidanja ograničenja.