ZBOG ZATOPLJENJA

Trebate dobar usisavač? U dućan prije EU zabrane!

21.08.2014 u 16:08

Bionic
Reading

Ako ćete uskoro trebati novi usisavač, požurite u trgovinu jer je Europska unija donijela zakon kojim je zabranila proizvodnju nekih od ponajboljih modela koji se trenutno mogu naći na tržištu

Povod je na prvi pogled opravdan – sljedećeg mjeseca na snagu stupaju pravila o energetskoj učinkovitosti koja bi trebala pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena.

No udruga za zaštitu potrošača Which? ističe da će, kako to često biva, žrtve birokracije bez pravih argumenata postati svi usisavači koji imaju motore snažnije od 1600 wata. A to naravno znači oni koji dobro usisavaju.

Europska komisija tvrdi da će nova pravila osigurati da potrošači dobiju bolje usisavače.

No Which? ističe da će od sedam proizvoda koje su kupci od 2013. ocijenili kao najbolje čak pet ispasti jer imaju presnažne motore.

Zanimljivo je pritom da najbolji usisavač snage 2200 W godišnje potroši samo 10-ak eura više energije od najboljeg iz kategorije do 1600 W.

Popis 'ugroženih' kvalitetnih usisavača može pronaći na stranicama Udruge, međutim, zna se da je jedan od njih Miele s8330 koji ima snagu 2200 W. Naime, proizvođač na svojim stranicama sam ističe da je model proglašen najboljom kupovinom.

Srednja snaga motora usisavača na europskom tržištu do sada je bila 1800 w. U sljedeće tri godine ona će se morati prepoloviti – do rujna 2017. maksimalna će biti 900 wata.

Iz Which? upozoravaju da manje wata ne podrazumijeva automatski smanjenje potrošnje jer postoji mogućnost da će slabiji usisavači slabije čistiti. To pak znači da će trebati duže usisavati da se postigne isti efekt. Štoviše, prve analize udruge pokazale su da su si neki proizvođači koji uobičajeno nisu ocijenjeni najvišim ocjenama, već prisvojili etikete s kategorizacijom A.

Glasnogovornica Europske komisije, Marlene Holzner tvrdi suprotno – da će kupci ubrzo moći nabavljati efikasnije, trajnije i tiše usisavače koji će usisavati više prašine, a izbacivati manje.

'To podrazumijeva bolje iskustvo čišćenja te manje utrošenog novca i vremena na usisavanje', kaže Holzner.