VARAŽDINSKI ŽUPAN ŠTROMAR

'Trebat će nam 11 godina za legalizaciju'

08.07.2013 u 15:23

Bionic
Reading

Legalizacija građevina i veliki broj pristiglih zahtjeva koji opterećuju županijske upravne odjele te iskustva Varaždinske županije u javno-privatnom partnerstvu glavne su teme o kojima su danas u Varaždinu raspravljali međimurski župan Matija Posavec, bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs, istarski Valter Flego i varaždinski župan Predrag Štromar

Govoreći o legalizaciji, varaždinski župan Štromar, na čiji su se poticaj župani danas i sastali, rekao je da će po nekim procjenama za rješavanje zahtjeva u Varaždinskoj županiji, njih više od 28.000 tisuća, trebati oko 11 godina.

Slično je i u Međimurskoj županiji, gdje je predano oko 20.000 zahtjeva, te u Istarskoj, koja ima između 40 i 50 tisuća zahtjeva.

Zbog velikog broja zahtjeva i kako bi pronašlo rješenje da se proces legalizacije završi što brže, župani će na zajednički sastanak pozvati ministricu Anku Mrak-Taritaš.

I dok je po Štromarovu mišljenju jedno od rješenja privremeno zapošljavanje novih osoba, posebice onih koje imaju pravo potpisa na konačna rješenja o legalizaciji, istarski župan Flego misli da je problem mnogo složeniji.

'Rješenje problema nije samo zapošljavanje novih osoba, nego je potrebno redefinirati cijeli sustav. U tom sustavu su i katastar, koji je trenutačno blokiran, i gruntovnica, koja kasnije treba provesti sva ta rješenja. Nužno je da cijeli sustav dobro funkcionira kako bi se legalizacija što brže riješila', istaknuo je Flego.

Istarski župan govorio je o turizmu, koji je, po njegovu mišljenju, ove godine pred izazovom budući da je nešto lošije vrijeme. Istaknuo je da je i odobravanje viza za ruske i ukrajinske turiste utjecalo na nešto manji broj gostiju u Istri u prvih šest mjeseci.

Zbog toga se, dodao je Flego, istarski turistički djelatnici snažnije okreću domaćem tržištu te tržištu susjednih zemalja, poput Slovenije, Italije i Austrije. Istaknuo je i da je važno povezivanje turizma i poljoprivrede, kako to trenutačno rade mjerodavna ministarstva.

'Velika je to zadaća privatnih poduzetnika, ali i javnog sektora koji treba pomoći u povezivanju ta dva sektora', ocijenio je Flego.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs pohvalio je organizaciju današnjeg sastanka i istaknuo da su takvi sastanci upravo ono što Europska unija i očekuje - suradnju na regionalnoj razini.

Na novinarsko pitanje hoće li, kako neki najavljuju, nakon potpore HNS-a na lokalnim izborima postati član te stranke, Bajs je odgovorio da će to vrijeme pokazati.

Župani su danas razgovarali i o modelu javno-privatnog partnerstva u kojem je ključnu ulogu imao župan Štromar, koji je svojim kolegama predstavio kako taj model funkcionira u praksi u Varaždinskoj županiji.

Štromar je istaknuo prednosti tog projekta u izobrazbi budući da većina učenika u toj županiji već godinama ima nastavu u jednoj smjeni te vrhunske uvjete za stjecanje znanja. Osim u školstvu, Varaždinska županija među prvima počinje primjenjivati model javno-privatnog partnerstva u zdravstvu u dogradnji dijela županijske Opće bolnice.

Župani četiriju županija sastali su se danas u Varaždinu na poticaj župana Štromara, a slične sastanke župan je najavio i ubuduće uz mogućnost da se pozovu i župani drugih županija i političkih opcija, ovisno o temi sastanka.