NAPORNA BIROKRACIJA

Trebaju li baš svi ti papiri prilikom traženja posla?

05.03.2014 u 17:40

Bionic
Reading

Prilikom natječaja za posao, osobito ako se radi o državnim i javnim institucijama, od kandidata se traže brojni dokumenti. Našeg čitatelja, nezaposlenog profesora matematike posebno ljuti to što se traži domovnica, rodni list i uvjerenje o nekažnjavanju

'Desetak godina priča se o e-Hrvatskoj i umrežavanju institucija, a državne ustanove i dalje traže potvrdu nečega što bi država trebala znati. Nakon više od godinu dana traženja posla i brojnih natječaja čovjeka sve to umori, a i košta. Istina je da se više u pravilu ne traže ovjerene preslike dokumenata što je smanjilo troškove, ali i dalje svoju prijavu s potrebnim papirima morate slati poštom. Ako se javite na nekoliko desetaka natječaja, cijena poštarine itekako se osjeti', revoltiran je naš čitatelj.

Na njegovu žalost, sve dok se ne promijeni zakon i ne povežu razna državna tijela, ništa se u dogledno vrijeme neće promijeniti.

U privatnom sektoru birokracija je osjetno manja, ali za to, objašnjavaju s portala MojPosao.hr, postoji opravdan razlog:

'Budući da je državna tvrtka dužna raspisati natječaj za pojedino radno mjesto, ona mora imati relevantnu dokumentaciju za svakog kandidata, kako bi u bilo kojem trenutku mogla potkrijepiti da je odabrana osoba kvalificirana za obavljanje tog konkretnog posla. S druge strane, privatni sektor nije dužan objavljivati oglase za otvorene radne pozicije pa prema tome poslodavac ima pravo zaposliti osobu za koju on osobno procjenjuje da je najkompetentnija i ne mora svoju odluku dodatno potkrepljivati dokumentacijom.'

No treba naglasiti da i pojedine privatne tvrtke, ovisno o vrsti posla, traže opsežnu dokumentaciju, čak i od liječnika.

Komunikacija putem pošte kod privatnika odavno je odbačena kao zastarjela dok su državna tijela za to još imala opravdanje kada se inzistiralo na slanju ovjerenih preslika dokumenata, jer se na taj način lakše utvrđuje njihova vjerodostojnost

Međutim, budući da se sad u pravilu više ne traže ovjerene preslike, ostaje nejasno zbog čega se kandidatima prilikom prijava na oglas ne omogući da i elektronskim putem pošalju potrebnu dokumentaciju. A ako uđu u uži selekcijski krug, da se tek tada traže na uvid originalni dokumenti.