PORUKA S BLEIBURGA

'Treba pronaći i kazniti krivce'

14.05.2011 u 19:35

Bionic
Reading

Komemoracijom bleiburškim i žrtvama križnog puta pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora obilježena je danas na bleiburškom polju 66. obljetnica najvećeg stradanja hrvatskog naroda u povijesti s porukom da treba pronaći i kazniti krivce, a grobišta žrtava istražiti i dostojno obilježiti

Izaslanik Hrvatskog sabora Andrija Hebrang rekao je da su na Bleiburgu i Križnom putu ubijeni nevini civili drugačijeg svjetonazora koji nisu imali pravo na obranu, grob ni pokop. ‘Ubili su njihova tijela, vezana žicom koja i danas svjedoči na kakav su način ubijeni, a njihove su kosti trebale zastrašiti preživjele’, rekao je Hebrang.

‘Njihovu žrtvu ne smijemo zaboraviti, jer narod koji zaboravlja svoju prošlost često ju je osuđen ponavljati’, poručio je Hebrang.

Zastrašujućim je nazvao pokušaje zataškavanja komunističkih zločina na Bleiburgu tvrdnjom da se radilo o poraženim vojnicima. ‘No, među njima su se nalazili žene, starci, djeca i svećenici’, kazao je Hebrang.

Po njegovim riječima postoje dokazi da je Josip Broz Tito dao nalog za likvidacije. Ustvrdio je da za žrtve nije učinjeno sve što se moglo, pa je vlada osnovala ured koji će istražiti njihova grobišta i dostojno ih obilježiti.

‘U Europsku uniju moramo ući s raščišćenom prošlosti i podignute glave’, poručio je Hebrang dodavši kako postoje otpori procesuiranju komunističkih zločina, koji se skrivaju iza antifašizma.

Izaslanik hrvatske vlade, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko kazao je da je Bleiburg simbol gubilišta hrvatskog naroda na kojem su s rijetkom besćutnošću ubijeni civili, žene, djeca i starci koji su se tamo zatekli i bez prava na obranu.

Izrazivši sućut njihovim obiteljima u ime vlade, Karamarkov spomen premijerke Jadranke Kosor izazvao je brojne zvižduke i komentare okupljenih te skandiranje generalu Anti Gotovini.

‘Oni koji negiraju zločine ponovno ih čine, jer se Europa očitovala o totalitarnom komunističkom sustavu i njegovim zločinima, a ovdje smo okupljeni da bismo izrazili svoju bol i nezadovoljstvo neprocesuiranjem zločina’, poručio je Karamarko koji se založio za afirmaciju Tuđmanove Hrvatske kao slobodne, samostalne i suverene države te Domovinskog rata kao legalnog i legitimnog.

Predstavnik hrvatskog naroda u BiH Božo Ljubić istaknuo je da žrtve Bleiburga i križnog puta, najveće u hrvatskoj povijesti, nisu bile uzaludne i bile su putokaz u Domovinskom ratu, ali i opomena. Upozorio je da Hrvati u BiH ponovno prolaze križni put jer ih se želi izbaciti iz ustava.

Predstavnik Počasnog bleiburškog voda Krešimir Miletić ustvrdio je da se hrvatski heroji i žrtve prikazuju kao zločinci, a agresori pretvaraju u ugledne građane koji sudjeluju u upravljanju hrvatskom državom. ‘U Hrvatskoj je na djelu upravljačka elita većinom naslijeđena iz jugoslavenskog komunističkog sustava u velikom dijelu anacionalna i korumpirana’, rekao je Miletić.

Na komemoraciji se okupilo nekoliko tisuća hodočasnika, a prema nekim procjenama nešto manje nego prijašnjih godina.

Nakon molitve za žrtve bleiburške tragedije islamske vjeroispovijesti koju je izrekao imam iz Gunje Idriz Bešić, svetu misu predvodio je križevački biskup Nikola Kekić.
Izaslanstva Hrvatskog sabora, Vlade, braniteljskih, domovinskih, iseljeničkih i drugih udruga položila su vijence na spomenik žrtvama bleiburške tragedije.

U sklopu komemoracije otkrivena je i brončana bista velečasnog Vilima Cecelje jednog od najzaslužnijih pojedinaca za uspostavu i održavanje komemoracije žrtvama bleiburške tragedije i križnog puta na bleiburškom polju.

Tijekom komemoracije među novinarima se proširila informacija da je austrijska policija uz zabranu isticanja ustaškog znakovlja zabranila i isticanje slike hrvatskog generala Ante Gotovine, nepravomoćno osuđenog na haaškom tribunalu.

Hina je iz izvora u austrijskom saveznom ministarstvu unutarnjih poslova danas doznala da nema nikakvih zakonskih uporišta po kojima bi se zabranilo isticanje slike Ante Gotovine u Austriji i da takve zabrane, shodno tome, nema.

Izvor je Hini rekao da ‘prvi put čuje za informaciju da su slike Ante Gotovine zabranjene’.