UBIUDR PORUČIO MATIĆU

Treba objaviti registar branitelja, ali i registar dezertera

27.12.2011 u 14:50

Bionic
Reading

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR), priopćila je danas kako podržava objavu registra hrvatskih branitelja, što će, prema riječima novog ministra hrvatskih branitelja Predraga Matića biti prvi zadatak njegova ministarstva, tim prije što se istinski i časni branitelji uistinu nemaju čega bojati ili sramiti.

Dodaje se, ako se već kreće u objavu popisa hrvatskih branitelja, onda se u isto vrijeme, dakle zajedno s tim popisom, treba i mora objaviti popis svih dezertera, pa i izdajica iz vremena Domovinskoga rata, baš kao i popis još živih boraca NOB-a, jer i među njima je možebitno bilo onih koji nisu zaslužili da budu na popisu boraca, niti da desetljećima primaju naknade i mirovine.

Matić dobro kaže da njega ne zanima 'jesu li Janko ili Marko bili branitelji ili nisu, nego to zanima institucije MUP, USKOK i DORH', navodi se.

Te institucije, slažemo se, itekako treba zanimati registar branitelja, ali još bi ih više i prije trebalo zanimati tko se nije odazvao u hrvatski Domovinski rat, a po Ustavu je to bio dužan učiniti i do danas nije bio kažnjen, ističe UBIUDR.

U priopćenju predlažu novom ministru branitelja da se založi i za objavu 'registra ratnih profitera', jer je nemoguće da tih i takvih ljudi nije bilo u vrijeme rata, već samo 'nečasnih' branitelja.

Ako se isključivo objavi registar hrvatskih branitelja, onda ćemo doći u situaciju da ćemo se sljedećih godina ponovno sporiti oko toga tko jest, a tko nije bio u hrvatskom Domovinskome ratu, a zapostavit će se oni koji su već odavna trebali odgovarati za izdaju, dezerterstvo i ratno profiterstvo, što je mnogo veći zločin od toga tko jest, a tko nije bio hrvatski branitelj, stoji u priopćenju koje je potpisao Mladen Pavković, predsjednik UBIUDR.