RIJEČKI SDP U AKCIJI

Treba nam dešeksizacija sudstva i sanaderatizacija HDZ-a

26.10.2010 u 13:19

Bionic
Reading

Sanderatizacija HDZ-a, dešeksizacija sudstva i dehadezeizacija Hrvatske – recept je na otpusnom pismu koje je liječnik Željko Jovanović danas u Rijeci propisao Jadranki Kosor i njezinoj Vladi

Saborska rasprava o iskazivanju nepovjerenja Vladi Jadranke Kosor obveza je SDP-a, kao odgovorne oporbe koja je u ovom mandatu u Saboru pokrenula 50 različitih inicijativa za dobrobit RH i njezinih građana, a koje je Vlada Sanader-Kosor ignorirala, ismijavala i odbila, složni su SDP-ovi saborski zastupnici iz Rijeke, Željko Jovanović, Slavko Linić, Luka Denona i Romana Jerković.

'Vlada Sander-Kosor zemlju je izblamirala do krajnjih granica. Prolazimo kroz ekonomsku, moralnu i političku agoniju i SDP za to ne želi dijeliti odgovornost. Vlada Jadranke Kosor kao nasljednica Ive Sandera deformirana je i statusom svjedoka pokajnika, samo razmišlja kako oprati nečistu savjest premijerke i cijele Vlade', rekao je Željko Jovanović.

Ustvrdio je da svaki zastupnik SDP-a može navesti minimalno jedan razlog za nepovjerenje Vladi, no nije nabrojio svih 55 različitih razloga zašto Vlada Sander-Kosor mora otići odmah, već je izdvojio tri ključna.

'Prvi je da je Kosor odgovorna za sve lošiju gospodarsku situaciju, drugi je da je ona odgovorna za neprovođenje gospodarskih reformi te je izgubila vjerodostojnost u očima hrvatskih građana zbog velikih i nepremostivih sukoba unutar HDZ-a, a treći se odnosi na mnogobrojne afere vezane uz čelnike HDZ-a, kaznena djela i malverzacije. Unutarstranački HDZ-ov kaos postao je uteg koji Hrvatsku u skladu s HDZ-ovim sloganom 'Idemo dalje!' vuče sve dalje od oporavka i sve bliže potpunom gospodarskom bankrotu i društvenom slomu', drži Jovanović.

Napomenuo je da je 'HDZ stranka koja je s Tuđmanom promovirala kult ličnosti, sa Sanderom kult dvoličnosti, a Kosor promovira kult nelogičnosti'.

'Građani Hrvatske kao poslodavac ove Vlade žele uručiti izvanredni otkaz o radu, bez prava na otpremninu. Hrvatska država pod HDZ-ovom je vlašću u 10 plus sedam godina organizirana tako da kontinuirano proizvodi korupciju, a da bi se to promijenilo, mora se isključiti proizvodnja korupcije, jer Kosor trenutačno samo zbrinjava otpad proizvodnje u kojoj je i sama aktivno sudjelovala već dva mandata. Prijevremeni izbori, stoga, ne bi zakočili borbu protiv korupcije, nego sasvim suprotno, spriječili bi daljnju proizvodnju korupcije', zaključio je Jovanović.

SDP-ov zastupnik Slavko Linić rekao je da Jadranka Kosor mora biti maknuta s mjesta, jer je u 15 mjeseci otkako je na vlasti vukla loše poteze koji su donijeli građanima dodatna porezna opterećenja. Dodao je da je pogrešnom politikom zaustavila potrošnju, investicije, ušla u suludi sukob s javnim sektorom, a hrvatsko gospodarstvo ostavila na milost i nemilost krize i recesije.

'Krimen Jadranke Kosor je to što u Hrvatskoj više nema redovitih isplata plaća, a broj nezaposlenih i umirovljenika prerastao je broj zaposlenih', istaknuo je Linić.

Osvrnuo se i na Brodogradilište 3. maj te rekao da je 'suludo ne dati mu jamstva, ali ako se to i dogodi, bit će jasno da Vlada želi zatvoriti brodogradilište'.