valja odriješiti kesu

Tražite dobrog majstora? Budite strpljivi: 'Samo jučer me zvalo 30 ljudi'

05.12.2023 u 22:59

Bionic
Reading

Znati dobrog kućanskog majstora, imati broj pouzdanog vodoinstalatera ili soboslikara, danas je u Hrvatskoj informacija koja u punom smislu "zlata vrijedi". Jer kvarova na instalacijama ili kućanskim uređajima uvijek ima, ali dobrih i dostupnih majstora sve je manje

“Problem je velik jer je potražnja velika. Samo jučer sam dobio 30 poziva građana koji trebaju vodoinstalatera, a tako je manje-više svakoga dana”, rekao je Matija Matovina, vlasnik tvrtke Zovi majstora iz Zagreba, za N1. Ta tvrtka objedinjuje sve građevinske usluge, a obavlja i kućne popravke. Matovina naglašava da je teško naći dobre majstore svih profila.

“Trebalo mi je oko godinu dana da formiram tim kvalitetnih ljudi. Najveći je problem nedostatak keramičara. Ima ih na sve strane, ali pravih, dobrih keramičara koji znaju posao definitivno manjka. Slično je i s vodoinstalaterima. Dosta ih je koji su priučeni, ostalo je malo onih vještih i iskusnih”, kaže.

Damir Andrašek je inženjer građevine koji u Zagrebu već 20 godina vodi tvrtku Madagra usluge. Posljednjih godina, suočen s manjkom radnika, ne bavi se više građevinskim radovima već uglavnom sitnim kućanskim popravcima.

“Unatrag pet godina baš je teško naći radnike. Odselila je većina onih koji dobro znaju posao. Svi rade po Europi, a ovi koji su ostali većinom rade za sebe i u fušu. Ranije sam imao 10 do 12 zaposlenih, a sada sam prisiljen baviti se isključivo kućanskim popravcima. Dvadeset godina radio sam na održavanju zgrada za Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, a od toga sam odsutao zbog nemogućnosti pronalaženja radnika. Srećom, svestran sam pa postavim vodokotlić, promijenim slavinu, očistim ili promijenim sifone, postavim plafonjeru, pofarbam nešto… A nekad smo radili fasade, hidroizolaciju, radove na krovovima, svašta. Sada jednostavno nemam s kim”, govori Andrašek.