VELIKI TROŠKOVI

Tražite majstore? Provjerili smo koliko koštaju i što je najviše poskupjelo

17.08.2023 u 05:57

Bionic
Reading

Pored cijena hrane, najveća poskupljenja u razdoblju povišene inflacije zabilježile su obrtničke usluge. Cijene su podigli gotovo svi obrtnici, a prednjačili su majstori za kućne radove. Provjerili smo kako se nakon zadnjeg vala poskupljenja kreću cijene najtraženijih majstorskih usluga za preuređenje doma

U posljednjih godinu dana četiri od pet majstora podiglo je cijene svojih usluga, pokazuje istraživanje portala Trebam.hr, provedeno u srpnju na 500 ispitanika. Cijene su podigli praktički svi izvođači adaptacija kupaonice i krovopokrivači koji su sudjelovali u istraživanju te devet od deset građevinara, keramičara, montera klima-uređaja, stolara i tvrtki za adaptaciju stana.

Najviše su porasle cijene keramičarskih usluga (postavljanje pločica), za 21 posto, slijede vodoinstalaterske, električarske, fasaderske i usluge adaptacije kupaonice s rastom od 18 posto.

Većina obrtnika kao razlog podizanja cijena navodi poskupljenje sirovina i materijala, a za neke su glavni razlozi poskupljenje struje i goriva, kao i uvođenje eura.

Kako stvari stoje, cijene će nastaviti rasti i u narednim mjesecima jer gotovo polovica obrtnika već razmišlja o tome. Prema anketi, 30 posto majstora planira povećati cijene za do 10 posto, a 20 posto njih i za više od 10 posto.

Među njima najviše je krovopokrivača i poduzeća za adaptaciju stana (sedam od deset). Slijede knauferi, građevinari i geodeti (šest od deset).

Evo kako se nakon zadnjeg vala poskupljenja kreću cijene najtraženijih usluga za preuređenje doma, prema podacima koje prikuplja servis Trebam.hr:

Adaptacija kupaonice

Usluge adaptacije kupaonice poskupjele su u posljednjih godinu dana za 100 eura po kvadratnom metru ili 18 posto te trenutno u prosjeku koštaju 630 eura. U cijenu je uračunata kompletna adaptacija kupaonice, uz rad i materijale. Radovi uključuju demontažu pločica i sanitarne opreme, postavljanje novih pločica i ugradnju sanitarne opreme.

Cijena se izračunava po kvadratnom metru te ovisi o kvaliteti pločica i ugrađene opreme, a kreće se u rasponu od 450 pa do 700 eura za kvadratni metar.

Vodovodne instalacije

Ako se upuštate u adaptaciju kupaonice ili kuhinje, onda je korisno zamijeniti i dotrajale vodovodne instalacije. To će vas koštati oko 19 eura po kvadratnom metru. Ovisno o kvaliteti materijala i zahtjevnosti posla, cijena se kreće u rasponu od 15 do 27 eura po kvadratu. Riječ je o ukupnoj cijeni za rad i materijal, a ona uključuje vodovodne instalacije za WC školjku, umivaonik (sudoper), kadu ili tuš kadu, perilicu rublja (perilicu posuđa) i kompletnu izvedbu odvodne instalacije.

Energetska obnova fasade Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Postavljanje fasade

Fasaderi su cijene svojih usluga u proteklih godinu dana podigli za 18 posto i trenutno se postavljanje fasade u prosjeku plaća 42 eura po kvadratnom metru. To uključuje izolaciju, žbukanje i bojenje fasade. Navedena cijena odnosi se na sve upotrijebljene materijale i sam rad. Najniža cijena za postavljanje fasade s materijalom iznosi 30, a najviša 50 eura za kvadratni metar.

Dogovorena cijena u velikoj mjeri ovisi o vrsti i kvaliteti materijala. Primjerice, ako koristite obični stiropor debljine 12 centimetara za izolaciju, cijena se kreće od 27 do 40 eura, a ako ako želite grafitni stiropor, penje se na 35 do 40 eura.

Soboslikarski radovi

Soboslikarski radovi poskupjeli su oko 16 posto i trenutna prosječna cijena kreće se oko 2,8 eura po kvadratu stana. Površina za bojenje mjeri se tako da se pomnože širina i visina svakog zida, a zatim se zbrajaju površine svih zidova u prostoriji. Navedena cijena sastoji se od rada i materijala, a uključuje uklanjanje namještaja i radijatora, zaštitu podova, utičnica i drugih elemenata te završno čišćenje. Ovisno o stanju zidova i cijeni materijala, kreće se u rasponu od dva do četiri eura po kvadratu.

Adaptacija stana

Prosječna cijena adaptacije stana po principu 'ključ u ruke' skočila je za 16 posto i trenutno iznosi 420 eura po kvadratu. Kompletna obnova uključuje izradu idejnog projekta i sve potrebne obrtničke radove s građevinskim materijalom: demontažu (pločica, podnih obloga, sanitarne opreme...), odvoz otpadnog materijala, vodoinstalaterske radove, električarske radove, zidarske radove, keramičarske radove, soboslikarske i ličilačke radove, postavljanje parketa ili laminata i druge završne radove. U cijenu nije uključena oprema za stan (namještaj, stolarija, radijatori, bojleri i sl.). U ovisnosti o složenosti poslova i kvaliteti materijala, cijena se kreće u rasponu od 250 do 580 eura po kvadratu.

  • +9
Kuhinje po mjeri Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Ugradnja PVC stolarije

Cijene ugradnje PVC prozora osjetno variraju ovisno o vrsti stolarije, modelu ugradnje i složenosti zahvata. Klasična ugradnja prozora provodi se vijcima i poliuretanskom pjenom te je jeftinija od ugradnje prema sustavu RAL, ali time riskirate stvaranje toplinskih mostova i gubitak topline. Prozori tako neće tako dobro brtviti te spriječiti prodor zraka i vode. Za klasičnu montažu prozora platit ćete od 40 do 70 eura.

Ugradnja prozora prema sustavu RAL sprječava stvaranje toplinskih mostova pri dodiru prozora sa zidom. Takva instalacija osigurava bolju vodonepropusnost, hermetičnost i toplinsku izolaciju. Ugradnja prozora prema sustavu RAL skuplja je nego klasična ugradnja, ali zbog bolje toplinske učinkovitosti ulaganje će vam se isplatiti u budućnosti. Takvu montažu prozora u prosjeku ćete platiti 140 eura, a cijene se kreću u rasponu od 120 do 160 eura.

Na cijenu ugradnje treba dodati cijenu prozora, što ovisi o njihovim dimenzijama i kvaliteti. Primjerice, dvokrilni prozor dimenzija 120x120 centimetara u prosjeku košta 190 eura, a jednokrilni prozor dimenzija 80x80 centimetara platit ćete od 75 do 90 eura.

Ugradnja kuhinje po mjeri

Cijene ugradnje kuhinje po mjeri porasle su 12-ak posto. Konkretna cijena, koja uključuje rad i materijal, ovisi o vrsti materijala te se kreće od 100 do 600 eura po dužnom metru. Najjeftinije su kuhinje od iverala te se mogu naći u trgovinama namještajem. Ovisno o složenosti posla i ostalim korištenim materijalima, kuhinje od iverala koštaju od 100 do 130 eura po dužnom metru. Osjetno skuplje su one od furniranog iverala, čije se cijene kreću od 200 do 600 eura po dužnom metru.

U višem cjenovnom rangu nalaze se kuhinje od lakiranog medijapana, čije se cijene kreću od 400 do 620 eura. Pritom su nešto jeftinije one u mat boji (od 400 do 540 eura), a skuplje one s visokim sjajem (od 510 do 620 eura).