PROTIVNICI ZDRAVSTVENOG ODGOJA

Traže ustavnu zaštitu braka između muškarca i žene

24.04.2013 u 17:46

Bionic
Reading

Građanska inicijativa ‘U ime obitelji’ najavila je danas da će od 12. do 26. svibnja ove godine prikupljati potpise za raspisivanje referenduma za unošenje odredbe u Ustav Republike Hrvatske, po kojoj bi brak bio definiran jedino kao životna zajednica žene i muškarca.

Potpisi će se prikupljati na više od 2000 mjesta u Hrvatskoj, a članovi inicijative na konferenciji za novinare najavili su da očekuju najmanje 375 tisuća potpisa (deset posto upisanih birača), koliko ih je potrebno za raspisivanje državnog referenduma. Očekivanja, kažu, temelje na istraživanjima koja pokazuju da 90 posto hrvatskih građana brakom smatra samo zajednicu žene i muškarca, a u ovom trenutku hrvatski Ustav ne sadrži definiciju braka.

‘Referendum će biti prilika da se takvo stajalište građana potvrdi i pojasni onima koji to možda ne vide na taj način’, poručila je, u ime Inicijative, liječnica Željka Markić. Ističe da su dobili potporu svih većih vjerskih zajednica u Hrvatskoj, sindikata, braniteljskih udruga kao i niz ponuda volontera. Ovih dana uputit će i poziv strankama da pozovu članstvo da podupre raspisivanje.

Odvjetnik Krešimir Planinić, predstavnik pravnika koji su pripremali referendumsko pitanje, istaknuo je važnost prevencije ‘francuskog slučaja’, odnosno legalizacije istospolnih brakova i mijenjanja tradicionalnih hrvatskih vrijednosti zakonskim izmjenama.

‘Referendum je volja birača i ni jedno tijelo državne vlasti neće moći sadržajno drukčije odlučiti od onoga kako glasi odgovor na referendumsko pitanje’, naglasio je Planinić koji poručuje da ‘ne žele ankete, već volju naroda!’.

Kristina Pavlović, profesorica na V. zagrebačkoj gimnaziji, upozorila je da se zdravstveni odgoj, kakav, kaže, nameće Ministarstvo obrazovanja, zalaže za dekonstrukciju hrvatskog društva, relativizaciju braka te odgoj mladih s iskrivljenom slikom obitelji.

Govoreći u ime Svjetskog saveza mladih, Hrvoje Vargić ustvrdio je da se negativne tendencije poput gospodarske stagnacije i moralne dekadencije, osim u Hrvatskoj, primjećuju i u drugim tranzicijskim zemljama, ali i u zemljama 3. svijeta. ‘Riječ je o negativnoj ideološkoj šabloni koja se u nas provodi pod utjecajem interesnih skupina, pa se spolni odgoj uvodi bez javne rasprave, stručnog ocjenjivanja i izrađenog programa’, upozorio je Vargić.

Građanska inicijativa ‘U ime obitelji’ okuplja pojedince, obitelji i građanske udruge koje promiču općeljudske vrijednosti te vjerske udruge, zajednice i pokrete – sve one koji smatraju da je brak jedino zajednica žene i muškarca.