covid-19 u hercegovini

Traže se oštrije mjere zbog kornavirusa u Čitluku

03.04.2020 u 17:17

Bionic
Reading

Vlasti Hercegovačko-neretvanske županije pozvale su Čitluk da postroži mjere s obzirom da je ta mala općina na trećem mjestu u BiH po broju zaraženih koronavirusom što je u najvećoj mjeri poveznao s oboljelim redovnicima i njihovim kontaktima u Međugorju

"To su restriktivne mjere kako bi pomogle Čitluku da se zaustavi širenje virusa. Mi bismo na taj način mogli izolirati koronavirus ako se ograniči kretanje", rekao je na konferenciji za novinare u Mostaru ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) prim. dr. Nermin Avdić.

U posljednja 24 sata broj zaraženih koronavirusom u Čitluku je porastao za deset osoba i sada ih je ukupno 29. Uglavnom je riječ o redovnicima i redovnicama iz Doma časnih sestara te župnog ureda u Međugorju kao i ustanovi Majčina nada koja skrbi za djecu bez roditeljskog staranja.

Doktor Avdić je rekao da više nema opasnosti od širenja zaraze iz ustanova povezanih s crkvom, ali da je posljednjih dvadesetak dana ostvaren velik broj kontakata što predstavlja opasnost od prijenosa zaraze.

"Ti centri više nisu opasnost za širenje. Sada je važno prethodne kontakte staviti u samoizolaciju. Mi smo Čitluku predložili dodatne mjere jer imamo već krakove tih klastera koji dosežu do Širokog, Gruda, Posušja", rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Osobno se zauzima za još oštrija ograničenja uz policijski sat i zabranu kretanja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina na području cijele županije.

"Svaka mjera više je u ovome trenutku bolja, ne lošija sigurno", pojasnio je.

Područje Hercegovine koje obuhvaćaju dvije županije Hercegovačko-neretvanske sa sjedištem u Mostaru te Županije zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu drugo je najpogođenije koronavirusom, a do sada je zabilježeno 118 osoba pozitivnih na testiranju.

Preminula su četiri pacijenta u Covid-bolnici Sveučilišnog kliničkog centra (SKB) u Mostaru. Najviše zabrinjava stanje u Čitluku, općini s 18.000 stanovnika, gdje je zaraženo 29 osoba po čemu je na trećem mjestu iza daleko većih gradova Banja Luke i Tuzle.