ZA PEKARA

Traže 'blaže retardiranu osobu' za posao?!

19.03.2013 u 11:54

Bionic
Reading

Nedavno je u srpskim novinama objavljen oglas u kojem se traži 'blago retardirana osoba' za posao pekara, javlja novosadski Radio 021, a da stvar bude gora oglas je postavilo udruženje 'Spas i nada' iz Veternika koje se predstavlja kao 'udruženje invalida i dijabetičara'

U izjavi za Radio 021Mima Ružičić iz centra 'Živjeti uspravno', koji se bavi zaštitom prava osoba s invaliditetom, istaknula je kako je ovakav oglas neprimjeren iz više razloga.

'Članovi ove udruge nisu svjesni svoje uloge i moraju imati na umu da je svačiji život jednako vrijedan, te da ovakve poruke i formulacije samo doprinose diskriminaciji osoba sa invaliditetom.', naglašava Ružičić.

Novinari Radija 021 nazvali su broj telefona iz oglasa s pitanjem jesu li svjesni da je u pitanju diskriminatoran govor, dobili su odgovor 'jeste vi normalni?!'.

'Kako da napišem blaže retardiranoj osobi da mi se javi? Objasnite mi molim vas pa ću vas poslušati', zapitao je Branislav Knežević iz udruge koja je dala oglas.

Na upozorenje kako su mogli upotrijebiti izraz 'osobe s invaliditetom' Knežević je rekako kako je razmišljao o tome, ali da je u konzultaciji s Centrom za socijalnu zaštitu postavio ovakav oglas.