INDONEZIJSKA SENZACIJA

Transrodna Obamina dadilja preko noći postala slavna

08.03.2012 u 18:52

Bionic
Reading

Indonežanka koja je 1969. čuvala budućeg američkog predsjednika i zvala ga Barry za vrijeme dok je ovaj s majkom živio u Jakarti, postala je meta svjetskih medijskih agencija. Nakon nedavnog članka Associated Pressa o katastrofalnom tretmanu transrodnih osoba u Indoneziji, isplivala je priča o Evie, transrodnoj dadilji

Nakon godina provedenih u siromaštvu, prostituciji i očaju, Evie, muškarac koji se osjeća i oblači kao žena, uživa sve plodove pozornosti svjetskih medija. Dakako, zahvaljujući činjenici da je jednom davno čuvala malog Baracka Obamu. 1969. godine budući je američki predsjednik živio s majkom Ann Durham i njezinim drugim mužem u Jakarti gdje ga je kratko vrijeme čuvala transrodna Evie. Kako priča, za radnog vremena oblačila se kao muškarac, no sve ostalo vrijeme provodila je kako se zapravo osjeća - u ulozi žene.

Pitanje je kada bismo i bismo li uopće saznali za transrodnu indonezijsku dadilju da Associated Press nije napravio reportažu o sve učestalijem zlostavljanju transrodnih osoba u toj pretežno muslimanskoj zemlji. Sama Evie prepričala je novinarima koji ne prestaju dolaziti kako joj je život bio ekstremno mizeran i izoliran. Nakon kratkog zaposlenja u Obaminoj obitelji završila je kao prostitutka, posao koji je prekinula nakon što je jednoga dana prepoznala svoju mrtvu kolegicu ubijenu u kanalu.

Pred tridesetak godina u Jakarti je bilo najnormalnije da vojnici i zaštitari pokupe nekoliko 'drukčijih' osoba s ulice, odvedu ih izvan grada i premlate. Potaknuta nesnosnom situacijom 1985. Evie je odlučila u potpunosti izgledati kao muškarac i odonda je preživljavala od ručnog pranja rublja.

'Nakon što sam živjela bez nade toliko dugo, kao da sam bila zatvorena u mračnoj sobi, sada osjećam da su se vrata otvorila', rekla je novinarima te dodala kako je svjesna da ta pažnja neće trajati dugo. 'Svejedno, drago mi je što moja priča može pomoći ljudima da otvore oči i počnu poštovati osobe poput nas', kaže dalje Indonežanka.

A da joj se vrata otvaraju, pokazuje i ponuda radnog mjesta iz obližnje katoličke škole. Američka učiteljica želi ju zaposliti kao kuharicu i spremačicu.

Iz Bijele kuće zasada nije stigla nikakva reakcija na senzaciju iz Jakarte.