od 1. lipnja

Tragom pobune u Zagrebu, provjerili smo poskupljuje li smještaj u osječkom studentskom domu

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 10.06.2022 13:08
  • Objavljeno 10.06.2022 u 13:08
Sveučilišni kampus u Osijeku

Sveučilišni kampus u Osijeku

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Zagrebački studenti su se pobunili zbog najave o poskupljenju studentskog smještaja tijekom ljeta. Najavu o povećanju s 900 na 1300 kuna, uspjeli su, zasad, odgoditi. Provjerili smo kakva je situacija što se tiče smještaja tijekom ljeta u Studentskom centru Osijek

'Mijenjali smo cjenik, ali ne tako drastično. Od 1. lipnja imamo novi prema kojemu se cijena smještaja za studente preko ljeta povećala za oko 50 kuna', kaže u razgovoru za tportal Gabrijela Šimić, voditeljica Studentskog doma Ivan Goran Kovačić u Osijeku.

Povećanje cijena uslijedilo je zbog povećanja cijena energenata. Novi cjenik u primjeni je od 1. lipnja, a prema njemu, studenti će smještaj tijekom ljeta u studentskim domovima u Osijeku plaćati oko 50 kuna više.

'Smještaj u dvokrevetnoj sobi košta 750 kuna, jednokrevetnoj 1200, a trokrevetnoj 650 kuna. Studenti ne plaćaju PDV, dok cijene za ostale vrijede s PDV-om', napominje Šimić ističući kako su cijene tijekom akademske godine za studente subvencionirane.

Zbog povećanja troškova, tijekom ljeta će ostati otvoren samo jedan studentski dom, i to Ivan Goran Kovačić sa 192 kreveta, dok će se onaj na Kralja Petra Svačića biti zatvoren. On ima tri paviljona. Prva dva, izgrađena ranije, raspolažu s 440 kreveta, dok je najnoviji otvoren i useljen ovoga ožujka. U njemu je 780 kreveta.

Najveći studentski dom u Hrvatskoj kao samostojeća zgrada nalazi se u sklopu sveučilišnoga kampusa u Osijeku

Najveći studentski dom u Hrvatskoj kao samostojeća zgrada nalazi se u sklopu sveučilišnoga kampusa u Osijeku

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Riječ je o trenutno najvećoj investiciji u Osijeku vrijednoj 196 milijuna kuna. Novoizgrađeni paviljon u sklopu sveučilišnog kampusa slovi i za najveći studentski dom u Hrvatskoj kao samostojeća zgrada. Prostire se na 17.000 četvornih metara, mostom je povezan sa starim domom. Na svakom katu raspolaže s dvije čajne kuhinje, a u podrumu zgrade je parkiralište za 600 bicikala. Na njemu se nalaze solarni paneli, pa višak energije prodaju HEP-u.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!