TRAGEDIJA U ITALIJI

U prevrtanju autobusa kod Venecije poginula trudna Hrvatica. Njezin muž teško ozlijeđen

04.10.2023 u 15:11

Bionic
Reading

Među 21 osobom poginulom u teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila u utorak oko 19:45 u Mestreu poginulo je devetero Ukrajinaca, četvero Rumunja, troje Nijemaca, Talijan (vozač), Hrvatica, dva Portugalca i osoba iz Južne Afrike

U stravičnom slijetanju autobusa u blizini Venecije sudjelovalo je i dvoje hrvatskih državljana od kojih je jedna osoba nažalost poginula, potvrdila je Vlada RH.

'Obitelji preminule hrvatske državljanke izražavamo najiskreniju sućut', izvijestili iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Rekli su i da je druga osoba iz Hrvatske teško ozlijeđena, ali je za sada stabilno.

Prema navodima talijanskih i domaćih medija, u autobusu je bio mladi bračni par A.B. i M.B. iz Splita. Vjenčali su se prije tri tjedna, u Veneciji su bili na medenom mjesecu, a 24-godišnja Splićanka A.B. koja je poginula u strašnoj nesreći bila je u visokom stupnju trudnoće. Njezin suprug M.B. je na intenzivnoj njezi u teškom stanju, no trenutno je stabilno.

'U strašnoj prometnoj nesreći u Italiji sudjelovalo je i dvoje hrvatskih državljana, od kojih je jedna osoba nažalost smrtno stradala, a druga je ozlijeđena.

Obitelji hrvatske državljanke, kao i obiteljima svih stradalih putnika i premijerki Giorgiji Meloni izražavam duboku sućut', napisao je premijer Andrej Plenković na X-u (bivši Twitter).

Iz Vlade su naveli da je nadležni Generalni konzulat u Trstu u stalnom kontaktu s nadležnim tijelima i obiteljima te stoji na raspolaganju za svu konzularnu i drugu pomoć u okviru svoje nadležnosti.

Svi poginuli i ozlijeđeni bili su gosti kampa Hu u obližnjem mjestu Marghera, kamo su se vraćali nakon posjeta Veneciji. Nesreća se dogodila oko 19:45 u gradu Mestre, 9 kilometara od središta Venecije. Autobus s 40-ak talijanskih i stranih turista udario je u zaštitnu ogradu na nadvožnjaku, zatim se prevrnuo i pao s visine od nešto više od 10 metara na krov.

Među poginulima su dvoje djece te djevojčica za koju se zna da ima između 14 i 15 godina. Posljednje tijelo koje je izvađeno iz autobusa bio je vozač s talijanskim državljanstvom. Čelnik regije Veneto Luca Zaia rekao je da je glavna pretpostavka trenutno da se vozač autobusa osjećao loše.

'Autobus se zapalio i prvo smo morali ugasiti požar kako bismo ušli unutra. Izveli smo brzu intervenciju koja nam je omogućila spasiti 15 ljudi, ali nažalost ništa nismo mogli napraviti za žrtve', rekao je Luca Cari, glasnogovornik vatrogasaca.

  • +26
Izlijetanje autobusa u Mestreu Izvor: Profimedia / Autor: Andrea Buoso / Zuma Press / Profimedia

Među 15 ozlijeđenih je i četverogodišnja djevojčica te je vozilom hitne pomoći prebačena u bolnicu u Padovi. Još devet pacijenata odvezeno je u bolnicu u Trevisu, od kojih je petero maloljetnika, a ostalih 12 nalazi se u najbližoj bolnici u Mestreu.

Utvrđen je identitet svih država. Ozlijeđeni putnici su u stanju šoka. Zastave su u regiji Veneto spuštene na pola koplja.

'Želim izraziti sućut vlade zbog vrlo teške nesreće sinoć u Mestreu, nadam se da se može učiniti sve da se odmah razjasni što se dogodilo', rekao je potpredsjednik talijanske vlade i ministar infrastrukture Matteo Salvini.

Mjesto tragične autobusne nesreće kod Venecije Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL