uoči sezone bolesti

Tportalova anketa: Hoćete li se cijepiti protiv gripe?

09.11.2018 u 13:30

Bionic
Reading

Ovih dana počelo je cijepljenje građana protiv gripe. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) osigurao je 320.000 doza, što je oko 10 posto više nego prošle godine, a ako to bude potrebno, postoji mogućnost nabavke dodatnih količina cjepiva

'Gripa je teška, akutna virusna bolest koja je praćena brojnim komplikacijama. Za nju ne postoji pravi lijek, a jedina razumna zaštita je cijepljenje', rekao je u nedavno na konferenciji za medije voditelj Nacionalnog referentnog centra za gripu Vladimir Draženović.

Naglasio je kako se cijepljenje preporučuje trudnicama, kod kojih su češće komplikacije bolesti, zdravstvenim djelatnicima koji su šest puta više izloženi infekciji i kako bi bili primjer zajednici, te starijima od 65 godina i svim kroničnim pacijentima, uključujući djecu, koji boluju od dijabetesa, astme, srčano-žilnih bolesti, plućnih bolesti, bolesti metabolizma i slično.

Građanima je i ove godine besplatno dostupno trovalentno cjepivo, koje sadrži dva soja virusa A i virus B, a cijepiti se mogu kod svojih obiteljskih liječnika ili u zavodima za javno zdravstvo.

Draženović je rekao kako se cijepljenjem reducira ne samo pobol, nego i komplikacije koje gripa može izazvati, poput pneumokokne pneumonije, a značajno smanjuje i nekritičnu primjenu antibiotika u populaciji, koji se, iako ne djeluju na virus gripe, u sezoni gripe troše 70 posto više nego inače.

>>> Epidemija je pred vratima: Evo kako ćete znati imate li gripu ili običnu prehladu

'Na temelju procjena EU-a, smatra se da se u Hrvatskoj u sezoni influence izgubi milijun radnih dana te da nas gripa košta preko 100 milijuna eura. Procjena Europske komisije je da je broj smrtnih ishoda zbog gripe u svakoj zemlji EU-a u godini jednak broju žrtava u prometnim nesrećama, što za Hrvatsku znači 300-tinjak smrti u tri-četiri mjeseca epidemije', kazao je Draženović.

U Hrvatskoj je lani službeno prijavljeno 65 tisuća oboljelih te 30 umrlih osoba, no te su brojke višestruko veće, kažu stručnjaci.

U tportalovoj anketi pitamo čitatelje hoće li se cijepiti protiv gripe.

  • +8
Ilustrativna galerija / Cijepljenje protiv gripe Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac