NEMA NIKOLE GRMOJE

Tportal otkriva: Tko su članovi Mostove udarne petorke?

28.04.2016 u 20:21

Bionic
Reading

Most nezavisnih lista osnovao je petorku, svojevrsno stranačko nadtijelo čiji je glavni zadatak na najvišoj razini komunicirati s HDZ-om i dogovarati strateške poteze, ali i analizirati strategiju eventualnog budućeg odnosa prema SDP-u. Kako tportal doznaje, ovo tijelo osnovano je prije nešto više od mjesec dana, kada su između HDZ-a i Mosta padale teške riječi oko Ine, a odluka o tome donesena je na Nacionalnom vijeću stranke

Udarnu petorku dosad su činili predsjednik Božo Petrov, Ladislav Turčinović, Ivan Kovačić, Bruno Iljkić i Ante Čikotić. Dapače, petorka je prošli tjedan uz savjetnika Bože Petrova Ivicu Relkovića viđena u Banskim dvorima.

Nakon što je omiški gradonačelnik i šef Kluba zastupnika Mosta odlučio povući se s tog položaja u Saboru, u Saboru će ga na čelu kluba zamijeniti saborski zastupnik Miroslav Šimić.

Kovačićeva uloga i dolazak Šimića

U rad Mostove petorke nije bio direktno uključen glasnogovornik Nikola Grmoja, kako su mediji dosad spekulirali.

U situaciji kada dogovoreno vijeće za suradnju HDZ-a i Mosta uopće ne funkcionira, ovaj oblik komunikacije bio je presudan za smirivanje strasti i barem privid korektnih odnosa unutar vladajuće koalicije. Ključnu ulogu u formiranju petorke imao je Ivan Kovačić, koji je upravo to dao naznačiti u svom današnjem otvorenom pismu.

'Kad god je javno zaiskrilo, osobno sam organizirao sastanke najužeg vodstva Mosta i HDZ-a izvan dosega kamera kako bi se smirile strasti i obnovila suradnja. Evo, sada mogu reći da sam sazvao i sastanak koji je održan dan nakon teških riječi izgovorenih oko Ine. I ne samo da smo smirili balun nego smo dogovorili redovite susrete i razmjenu informacija kako ne bi izbijali novi nesporazumi', napisao je Ivan Kovačić.

Manje poznati članovi

Osim Petrova, preostali članovi udarne petorke manje su poznati javnosti, no svi su vrlo angažirani u Mostu od samih njegovih početaka. Ladislav Turčinović bivši je član HDZ-a iz Istre, inače direktor informatičke tvrtke i osoba od velikog povjerenja Bože Petrova. Označavalo ga se kao ključnog aktera u pregovorima o formiranju vlade.

Bruno Iljkić privatni je poduzetnik i također jedan od osnivača Mosta - sjedi u njegovu Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću.

Ante Čikotić je pak neovisni stručnjak za energetiku koji je i prije Mosta imao političko iskustvo: bio je član Hrasta Ladislava Ilčića i jedan od onih koji su se pobunili nakon što je potpisana njihova predizborna koalicija s HDZ-om. Potom je suspendiran.

'Potpis na koalicijskom sporazumu je protustatutaran jer Hrast u svom statutu ističe da ne može koalirati sa strankama suprotnog svjetonazora', objasnio je Čikotić za tportal u rujnu 2014. godine.

Tada je tvrdio da Ilčić nema legitimitet za potpisivanje sporazuma i da se radilo o udaru na referendumski prijedlog udruge U ime obitelji, oko čega je Hrast dotad bio vrlo angažiran.

Mostova petorka dosad je za sugovornike imala različite dužnosnike HDZ-a, ovisno o temi o kojoj se razgovara, a u idućim tjednima trebala bi definitivno biti uključena u Vijeće za suradnju vladajuće koalicije.