dhmz

Toplinski val: Temperature se danas penju do čak 37 stupnjeva

19.06.2024 u 07:26

Bionic
Reading

Bit će sunčano i vruće, navečer na zapadu umjerena naoblaka, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za srijedu

Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj ponegdje s jakim udarima, a na sjevernom Jadranu južni, prema otvorenom moru i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 31 i 37 Celzijevih stupnjeva.

Posljednjih dana kalendarskog proljeća i na početku ljeta očekuje se prvi ovogodišnji toplinski val.

Pod utjecajem ogranka anticiklone s jugozapada će postupno pritjecati sve topliji zrak, posebno u drugoj polovini tjedna. Stoga se u četvrtak očekuje umjerena opasnost od toplinskog vala u većini krajeva, a u petak, kada je izgledno najtoplije u ovom tjednu, opasnost će nerijetko biti velika.

Do petka bi opasnost mogla u nekim dijelovima Hrvatske porasti i na vrlo veliku, odnosno na crvenu boju. Pritom temperatura zraka tijekom noći i jutra u unutrašnjosti neće biti niža od 20 Celzijevih stupnjeva, a na Jadranu nerijetko oko 25 stupnjeva, moguće čak i malo viša. Najviše se pak dnevne vrijednosti očekuju oko 35 Celzijevih stupnjeva, moguće mjestimice i više.

  • +16
Vrućina u Zadru Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

Toplinski će se val u većini područja vjerojatno nastaviti i u subotu, no s dotokom manje toplog, ali i vlažnijeg zraka porast će vjerojatnost za izražene pljuskove s grmljavinom, barem u sjevernim kopnenim predjelima.