vrEMENSKA PROGNOZA

Toplinski val nad Hrvatskom: Jedna regija u crvenom, a pogledajte kako će biti sutra!

11.07.2023 u 07:17

Bionic
Reading

U Hrvatsku i dalje stiže vrlo topao i razmjerno suh zrak sa sjevera Afrike, pa će biti sunčano, vruće i sparno. Ponegdje u unutrašnjosti umjerena naoblaka, a poslijepodne na sjeverozapadu mala vjerojatnost za lokalni pljusak ili pokoju kap kiše

Vjetar uglavnom slab, na Jadranu od sredine dana mjestimice umjeren jugozapadni, u Istri južni i jugoistočni. Najviša dnevna temperatura između 31 i 36 °C.

Vrijeme je danas izuzetno opasno u Riječkoj regiji, dok će sutra u 'crvenom' biti još i Zagrebačka, Karlovačka, Osječka i Dubrovačka regija - vidljivo i u priloženoj mapi DHMZ-a.

U utorak i srijedu temperatura će u većini mjesta još malo porasti, a drugi ovogodišnji toplinski val biti na vrhuncu. U četvrtak popodne te u noći na petak sparina će mjestimice biti prekinuta intenzivnim pljuskovima, lokalno i grmljavinskom nevremenom uz tuču, ali već za vikend opet vedrina i neugodna vrućina koja će na Jadranu obilježiti cijeli tjedan.

Na Jadranu se ni noću temperatura ponegdje neće spuštati ispod 25 stupnjeva otežavajući kvalitetan san i odmor. A uz upozorenje i na vrlo visoku opasnost od toplinskog vala, na sjevernome dijelu u noći s četvrtka na petak potrebno je upozoriti na lokalno jake nevere, javlja HRT.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić/PIXSELL

I noć će već ponegdje biti topla, pa se temperatura neće spustiti ispod 20 stupnjeva. Slično vrijeme i u središnjoj Hrvatskoj. Uz obilje sunčanih sati i popodnevnu temperaturu oko 35 stupnjeva u hladu, potrebno je upozoriti na veliku opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Na sjevernome Jadranu noć će ponegdje biti i vrlo topla, a dan vruć, stoga je na snazi i upozorenje na vrućinu najvišeg stupnja.

  • +15
Riječko područje zahvatio je novi toplinski val Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

U gorju noć i jutro ipak osjetno ugodniji, no danju će temperatura vrlo brzo rasti i na vrijednosti iznad 30 stupnjeva. U Dalmaciji uglavnom vedro. Na obali, osobito u urbanim središtima ni noć neće pružiti potrebno osvježenje za kvalitetan odmor. Danju će temperatura porasti na vrijednosti između 32 i 36.

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petrić / PIXSELL

Blago osježenje pružat će povremeno umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, nekima i mirno ili malo valovito more, temperature oko 25 stupnjeva. Ali zbog vedrine na jugu zemlje, UV indeks vrlo visok, pa se svakako zaštitite i od štetnog UV zračenja i od vrućine, osobito tijekom najtoplijeg dijela dana kada će temperatura dosegnuti 34 Celzijeva stupnja.