velika britanija

Tony Blair poručio laburistima da se promijene ili prijeđu u ropotarnicu povijesti

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 18.12.2019 12:14
  • Objavljeno 18.12.2019 u 12:14
Bivši britanski premijer Tony Blair

Bivši britanski premijer Tony Blair

Izvor: EPA / EFE / Autor: AMPE ROGERIO

Bivši britanski premijer Tony Blair i najuspješniji izborni pobjednik laburista u srijedu je pozvao umjerene laburiste da preuzmu kontrolu nad strankom nakon što je propao 'kvazirevolucionarni socijalizam' Jeremyja Corbyna

Vođa laburista na odlasku Jeremy Corbyn pozvao je na razmišljanje o izbornom porazu i najgorem rezultatu laburista od 1935. U tijeku je borba za preuzimanje kontrole nad strankom, ali je krajnje lijevi pristaše Corbyna nisu spremni pustiti.

'Preuzimanje Laburističke stranke od krajnje ljevice pretvorilo se u hvaljeni protestni pokret s krajnje nesposobnima za vođenje vjerodostojne vlade', rekao je Blair koji je triput pobijedio na izborima i bio premijer od 1997. do 2007.

Laburisti su sada osvojili samo 203 mjesta na izborima, 59 manje u odnosu na prethodne izbore. Pali su za 7.8 postotnih bodova na 32.2 posto podrške, dok je premijer Boris Johnson s konzervativcima osvojio 365 mjesta, 47 više s osvojenih 43.6 posto glasova.

'Laburisti imaju izbor, obnoviti se kao ozbiljan, progresivan, nekonzervativni konkurent za moć u britanskoj politici ili se povući. U tom slučaju će kroz neko vrijeme biti zamijenjeni', rekao je Blair.

Prekorio je Corbyna jer je vodio laburiste u poraz s nizom ideja koje glasače nisu zanimale.

'Predstavljao je političku ideju, brend kvazirevolucionarnog socijalizma, miješajući krajnje lijevu ekonomsku politiku s velikim zazorom prema vanjskoj politici Zapada', rekao je bivši premijer.

'To se nikad nije sviđalo tradicionalnim laburističkim biračima i nikad neće i za njih predstavlja kombinaciju zabludjele ideologije i ekstremne nesposobnosti koju smatraju uvredljivom', kazao je Blair.

'To je ustvari bijesni krik protiv sustava. To nije program za vladu. Za osvajanje vlasti trebamo biti disciplinirani, a ne samodostatni'.

Corbyn je, osim obećanja još jednog referenduma o Brexitu u kojem bi on bio neutralan, ponudio biračima najradikalniju socijalističku vladu u britanskoj povijesti, veću javnu potrošnju, masovnu nacionalizaciju i porez za bogate.

Pristaše Corbyna tvrde da je Blair iznevjerio radničku klasu okretanjem stranke udesno i potkopavanjem vjere u političare svojom podrškom američkoj invaziji na Irak 2003.

Blair je rekao kako je Corbynovo komplicirano i dvosmisleno stajalište o Brexitu uznemirilo i protivnike i pristaše izlaska Britanije iz Europske unije.

'Išli smo putem gotovo pa komične neodlučnosti, udaljili se od obje strane u raspravi i ostavili naše glasače bez vodstva', rekao je Blair.

'Izostanak vodstva u očigledno najvećem pitanju s kojim se zemlja suočava ojačalo je sve ostale nedoumice u vezi Jeremyja Corbyna', smatra Blair.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!