POLITIČKI OBRAČUN

Tonino Picula pod udarom Uskoka

Bionic
Reading

Na traženje HDZ-a, propali pokušaj kupnje 46 autobusa vrijednih oko 100 milijuna kuna, koji je vodio bivši velikogorički gradonačelnik Tonino Picula, ovih se dana našao pod istragom Uskoka

Na temelju kaznene prijave Kluba vijećnika HDZ-a Velike Gorice, Uskok je započeo istragu protiv bivšeg velikogoričkog gradonačelnika Tonina Picule. Razlog istrage je propali pokušaj kupnje 46 autobusa vrijednih oko 100 milijuna kuna kojim je, tvrde u HDZ-u Gorica, zloporabio svoj položaj i sklopio izrazito štetan ugovor sa Zagrebačkim holdingom i EBRD-om, otkriva zagrebački internetski portal Zagrebancija.com

Picula u izjavi za tportal ističe da je riječ o klasičnom političkom obračunu, da i dalje stoji iza svega što je učinio jer je radio najbolje moguće za Veliku Goricu.

'Bio sam na ispitivanju u Uskoku, ali sam im preporučio da zovu i ministra financija Ivana Šukera koji stoji iza ovog klasičnog, prljavog pokušaja političkog obračuna sa mnom. Razmišljam i o podizanju tužbe protiv Ante Šimonovića, HDZ-ovca koji je potpisao kaznenu prijavu protiv mene, čovjeka koji bez ikakvih kvalifikacija za taj posao sjedi u nadzornom odboru Fine, a uzima sebi za pravo prozivati poštene ljude', naglašava Picula.

Zagrebancija.com podsjeća da je Picula je omogućio EBRD-u da u slučaju financijskih problema Velike Gorice može plijeniti gradsku imovinu, između ostalog vrtiće, škole i ceste.

Takav ugovor donosi obvezu Velikoj Gorici da u slučaju sudskog spora s EBRD-om mora podmiriti sve sudske troškove i troškove usluga odvjetnika EBRD-a bez obzira na ishod spora. Štoviše, Picula je pristao na to da EBRD odredi koji će odvjetnik zastupati V. Goricu u eventualnom sporu. Konačno, Picula se ugovorom odrekao mogućnosti bilo kakvog prigovora za bilo koju eventualnu pravnu radnju.

Naposljetku, ugovor s takvom težinom, kojim se Picula dodatno obvezao da će po potrebi mijenjati Statut Grada i druge akte, bivši šef V. Gorice potpisao je bez suglasnosti Gradskog vijeća čime je, sumnjaju u Uskoku, uz sve navedeno dodatno zloupotrijebio svoj položaj i ovlasti.

Ugovor je podigao i veliku prašinu u Londonu, gdje je sjedište EBRD-a. Tako su predstavnici hrvatskog predstavništva EBRD-a morali slati ugovor na reviziju svojim šefovima u London.
Nakon što su eksperti te banke pregledali sporne točke, poništen je postupak o nabavi autobusa, a kao službeno objašnjenje EBRD je ponudio da je s njihove strane u tehničkoj dokumentaciji počinjena greška.

Picula i danas tvrdi da je riječ o čistom političkom obračunu s njim iza kojeg stoji ministar financija i potpredsjednik Vlade Ivan Šuker