MANIPULACIJA NA IZBORIMA

Toni Milun pita: Biste li pali na ove političke prevare?

04.11.2015 u 08:12

Bionic
Reading

Statistika može biti vrlo varljiva, kaže matematičar Toni Milun, nakon što se u Hrvatskoj zahuktao rat predizborni statističkim podacima

Stranačka prepucavanja brojkama toliko su eskalirala, da je zbog zbunjenosti građana reagirao čak i Državni zavod za statistiku (DZS).

Ravnatelj DZS je, naime, je na medijske objave i različite interpretacije podataka o broju zaposlenih reagirao priopćenjem u kojem objašnjava metodologiju i periodiku objave podataka, neusporedivost podataka koje objavljuju Državni zavod za statistiku i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, a najavljuje i promjene u prikupljanju podataka s početkom 2016. godine.

Toni Milun snimio je video u kojem na jednostavan način objašnjava kako se jednostavno može manipulirati statističkim podacima.

'Pogledajte primjer u kojem tri statističara na 3 različita načina interpretiraju iste podatke i daju 3 različita odgovora na pitanje: koja od 3 skupine ima najveću sklonost glasati za stranku XYZ: mlađe osobe, osobe srednje dobi ili najstarije osobe?', pita Milun i za kraj poručuje: Izađite na izbore!

Cijelo objašnjenje pogledajte u videu!