ratni zločin u pakračkoj poljani

Tomislav Merčep izlazi na slobodu: Vrhovni sud ga pustio na uvjetni otpust

11.03.2020 u 10:50

Bionic
Reading

Vrhovni sud potvrdio je odluku o uvjetnom otpustu Tomislava Merčepa, osuđenog na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima

Merčep je 2016. nepravomoćno osuđen na pet i pol godina zatvora zbog slučaja Pakračka Poljana.

Merčepu, koji je bio ratni savjetnik ministra unutarnjih poslova te zapovjednik postrojbe pričuvne policije u Pakračkoj Poljani, godinu kasnije Vrhovni sud povećao je kaznu na sedam godina.

Navode i kako Merčep nije ranije osuđivan te da prihvaća kaznu iako se smatra žrtvom političkog progona.

Iz kaznionice su također potvrdili da mu je vladanje bilo uzorno, da se pridržavao kućnog reda, čak i nakon što je 2019. pretrpio drugi moždani udar te se ponašao u skladu sa svojim mogućnostima.

Napomenuto je da 'problemi vezani uz smetnje govora otežavaju komunikaciju i provođenje programa u kaznionici'.

'Tijekom dosadašnjeg izdržavanja kazne zatvora nije stegovno tretiran, dok je vjerojatnost kriminalnog povrata zanemariva, osobito s obzirom na aktualno zdravstveno stanje. Uslijed zdravstvenim stanjem uzrokovane nesposobnosti za rad, zatvorenik nije radno angažiran. Naime, kod zatvorenika su prisutne dijagnoze arterijske hipertenzije, hipelipidemije, GIHT-a, Diabetes mellitusa, PTSP-a, 2006. doživio je cerebrovaskularni inzult i bio tri godine nepokretan te mu je kao posljedica ostala desnostrana hemipareza i epilepsija, a zbog dijagnosticiranog inzulta 22. svibnja 2019. hospitaliziran je te, nakon rehabilitacije 25. rujna 2019., vraćen u Kaznionicu, nakon čega su mu sukladno nalazu i mišljenju liječnika potrebne stalna njega i pomoć', stoji u presudi.

  • +10
Tomislav Merčep Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Povezujući sve ranije navedeno s činjenicom da zatvorenik na slobodi ima osiguran postpenalni prihvat kod obitelji, čiju je podršku čitavo vrijeme izdržavanja kazne zadržao, te s okolnošću da je zatvorenik do sada izdržao tri četvrtine izrečene mu kazne, a vodeći računa i o njegovom narušenom zdravstvenom stanju, ispravnim i osnovanim se ukazuje zaključak prvostupanjskog suda da je kod zatvorenika T. M. dosadašnjim tijekom izdržavanja ove kazne zatvora (više od pet godina i tri mjeseca) u cijelosti ostvarena svrha kažnjavanja', stoji u odluci Vrhovnog suda o uvjetnom otpustu Tomislava Merčepa donesenoj prije nekoliko dana.

Merčepovci su, prema tvrdnjama iz optužnice, na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Merčep od početka tvrdi da je nevin, a poricao je i da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom. Tužiteljstvo ga je isprva teretilo da je zapovijedao zločine, no optužnica je potom ublažena pa je osuđen jer svoje podređene u zločinima nije spriječio.